Gołąbki z młodej kapusty - przepis na gołąbki z kapusty młodej

Gołąbki z młodej kapusty mają farsz z mięsa oraz ryżu, a całe danie jest okraszone pysznym sosem pomidorowym!
Weronika Kwaśniak / 20.07.2017 12:44

Gołąbki z młodej kapusty przygotowujemy podobnie jak te tradycyjne, ale ich smak jest znacznie delikatniejszy i bardziej subtelny. Nadzienie do tej potrawy przyrządza się z mięsa i ryżu, a całość otulona jest aksamitnym sosem pomidorowym.

Oto składniki na gołąbki z młodej kapusty według Kasi Bukowskiej:

  • główka młodej kapusty,
  • spory pęczek koperku,
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 100-200 g suchego ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • 1/2 l przecieru pomidorowego,
  • kilka liści laurowych,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty? Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę drobno posiekaj. Liście kapusty lekko obgotuj, aby delikatnie zmiękły i dały się łatwo zawijać. Wkładaj je do osolonego wrzątku. Kasia poleca patent z korkociągiem - zobacz na filmiku, jak go wykorzystać przy obgotowywaniu młodej kapusty!

Zobacz przepis na gołąbki bez zawijania

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Do dużej miski wrzucaj składniki na farsz: mięso, ryż, podsmażona cebulka, posiekany koperek. Dopraw go pieprzem i solą. Wszystko przemieszaj łyżką, a potem zagnieć dłonią i wyrób. Od podgotowanego liścia obetnij twardą część, a potem połóż na nim nieco farszu. Zawiń jak paczuszkę. Gołąbki z młodej kapusty układaj na dnie garnka, w którym wcześniej gotowałaś liście. Gdy całe dno będzie już zajęte, dodaj listki laurowe i ziele angielskie.

Gotowe danie zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25-40 minut. Sprawdzaj, czy kapusta już zmiękła.

Teraz przygotuj sos pomidorowy - na patelnię, gdzie podsmażałaś cebulę, wylej bulion z gotowania gołąbków. Mieszaj szybko, a gdy bulion się gotuje, mąkę rozprowadź ze śmietaną. Do śmietany dodaj kilka łyżek bulionu, przelej całość na patelnię. Wszystko wymieszaj. Dolej przecier pomidorowy, ponownie zagotuj. Gdy sos pomidorowy będzie gotowy, zalej nim gołąbki. Duś przez 10 minut, aby przeszły jego smakiem.

Zobacz więcej przepisów video

Redakcja poleca

REKLAMA