Młoda kapusta to jedna z najbardziej lubianych nowalijek. Jest miękka i delikatna, może stanowić zarówno samodzielny posiłek, jak i dodatek do dania głównego - z młodymi ziemniakami i kotletem tworzy wprost idealną kompozycję! W wersji Kasi Bukowskiej młoda kapusta jest zasmażana, co wydobywa z niej prawdziwą głębię smaku. Palce lizać!
Oto składniki na młodą kapustę zasmażaną według Kasi Bukowskiej:
- 1 główka młodej kapusty,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- duży pęczek koperku,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego albo wody,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną? W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojony boczek i posiekaną cebulkę. Wszystko smaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. W tym czasie drobno poszatkuj młodą kapustę. Dodaj ją partiami do garnka i nie przejmuj się ilością - zmniejszy objętość podczas gotowania. Przesmaż, mieszając. Zalej młodą kapustę szklanką bulionu. Garnek przykryj pokrywką, duś danie 10-15 minut.
Koperek posiekaj, a mąkę wymieszaj z resztą bulionu. Dokładnie wymieszaj na gładką pastę i wlej do młodej kapusty. Zamieszaj. Dopraw danie solą i pieprzem, dodaj dużą ilość koperku. Wymieszaj - pyszna młoda kapusta zasmażana już gotowa!
Zobacz więcej video z przepisami