Reklama

Ciasto jesienne to idealny dodatek do pumpkin latte albo jesiennej nalewki, a także na szybką poprawę humoru podczas deszczowych, pochmurnych dni.

Reklama

Spis treści:

  1. Jesienna szarlotka
  2. Placek ze śliwkami
  3. Chlebek dyniowy

Jesienna szarlotka

Czy istnieje bardziej jesienne ciasto, niż klasyczna szarlotka? Chociaż delektujemy się nią przez okrągły rok, to właśnie jesienią zapach jabłek i cynamonu jest najbardziej wyrazisty.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 czubate łyżki cukru (można więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne),
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania.

Na kruche ciasto:

  • 3 łyżki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć szybko kruche ciasto z podanych powyżej składników - masło najlepiej pokroić wcześniej na małe kawałki. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i schładzaj w zamrażarce przez 20 minut lub w lodówce przez około 45 minut.
  2. Przygotuj masę jabłkową - jabłka umyj, obierz, pozbaw ogonków i gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce. Dodaj cukier i cynamon, smaż na średnim ogniu, aż nadmiar soku odparuje i mus nie będzie wodnisty.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno foremki wylep 1/2 kruchego ciasta. Na ciasto wyłóż mus jabłkowy, wierzch wylep kawałkami kruchego ciasta, które jeszcze ci zostało.
  4. Jesienną szarlotkę piecz w 180 stopniach C przez 50 minut (aż do zrumienienia).
  5. Jeśli chcesz, gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem.
fot. Jesienne ciasto - szarlotka/Adobe Stock, Marcin Łazarczyk

Ciasto jesienne ze śliwkami

Chociaż smakiem niektórych odmian śliwek możemy cieszyć się już latem, nie da się ukryć że to jedne z najbardziej jesiennych owoców. Świetnie nadają się nie tylko do przygotowania przetworów ze śliwek, ale również apetycznych ciast.

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • opcjonalnie: orzechy włoskie,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, zmiksuj.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki masło, zmiksuj.
  3. Partiami dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę.
  5. Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Poukładaj je na cieście, lekko wciskając.
  6. Ciasto posyp płatkami migdałowymi, a jeśli masz ochotę, możesz dodać również kawałki orzechów włoskich.
  7. Piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach C.
fot. Jesienne ciasto ze śliwami/Adobe Stock, teressa

Chlebek dyniowy z kawałkami czekolady

Ciasto jesienne będzie świetnie smakować nie tylko z dodatkiem śliwek czy jabłek, ale również wtedy, gdy jako jego bazę wybierzesz dynię - chociaż ta pomarańczowa olbrzymka wielu nadal kojarzy się głównie z zupą dyniową, to również świetny składnik deserów z dyni.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • ok. 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 2 szklanki groszków czekoladowych do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj puree z dyni hokkaido - wyszoruj dynię, pozbaw ogonka i pestek (nie musisz jej obierać ze skóry) i upiecz w 190 stopniach, pokrojoną na kawałki, aż będzie tak miękka, że dosłownie się rozpadnie pod naciskiem widelca.
  2. Cukier ubij z jajkami. Dodaj olej i puree z dyni, znowu zmiksuj.
  3. Wmiksuj suche składniki - mąkę, cynamon i przyprawę do piernika. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodatkowo dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej.
  4. Delikatnie wmieszaj groszki czekoladowe.
  5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
  6. Jesienne ciasto z dyni piecz przez 60 minut w 180 stopniach C, aż do tzw. suchego patyczka. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem.
fot. Jesienne ciasto dyniowe/Adobe Stock, Brent Hofacker
Reklama

Zobacz jeszcze 17 przepisów na ciasta jesienne:

Reklama
Reklama
Reklama