Ciasto jesienne to idealny dodatek do pumpkin latte albo jesiennej nalewki, a także na szybką poprawę humoru podczas deszczowych, pochmurnych dni.
Spis treści:
Jesienna szarlotka
Czy istnieje bardziej jesienne ciasto, niż klasyczna szarlotka? Chociaż delektujemy się nią przez okrągły rok, to właśnie jesienią zapach jabłek i cynamonu jest najbardziej wyrazisty.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 czubate łyżki cukru (można więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne),
- opcjonalnie: cukier puder do posypania.
Na kruche ciasto:
- 3 łyżki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Zagnieć szybko kruche ciasto z podanych powyżej składników - masło najlepiej pokroić wcześniej na małe kawałki. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i schładzaj w zamrażarce przez 20 minut lub w lodówce przez około 45 minut.
- Przygotuj masę jabłkową - jabłka umyj, obierz, pozbaw ogonków i gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce. Dodaj cukier i cynamon, smaż na średnim ogniu, aż nadmiar soku odparuje i mus nie będzie wodnisty.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno foremki wylep 1/2 kruchego ciasta. Na ciasto wyłóż mus jabłkowy, wierzch wylep kawałkami kruchego ciasta, które jeszcze ci zostało.
- Jesienną szarlotkę piecz w 180 stopniach C przez 50 minut (aż do zrumienienia).
- Jeśli chcesz, gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem.
fot. Jesienne ciasto - szarlotka/Adobe Stock, Marcin Łazarczyk
Ciasto jesienne ze śliwkami
Chociaż smakiem niektórych odmian śliwek możemy cieszyć się już latem, nie da się ukryć że to jedne z najbardziej jesiennych owoców. Świetnie nadają się nie tylko do przygotowania przetworów ze śliwek, ale również apetycznych ciast.
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 3 szklanki mąki,
- 250 g masła,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g płatków migdałowych,
- opcjonalnie: orzechy włoskie,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miski. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, zmiksuj.
- Dodaj pokrojone na kawałki masło, zmiksuj.
- Partiami dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią masę.
- Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Poukładaj je na cieście, lekko wciskając.
- Ciasto posyp płatkami migdałowymi, a jeśli masz ochotę, możesz dodać również kawałki orzechów włoskich.
- Piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach C.
fot. Jesienne ciasto ze śliwami/Adobe Stock, teressa
Chlebek dyniowy z kawałkami czekolady
Ciasto jesienne będzie świetnie smakować nie tylko z dodatkiem śliwek czy jabłek, ale również wtedy, gdy jako jego bazę wybierzesz dynię - chociaż ta pomarańczowa olbrzymka wielu nadal kojarzy się głównie z zupą dyniową, to również świetny składnik deserów z dyni.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- ok. 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- 2 szklanki groszków czekoladowych do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj puree z dyni hokkaido - wyszoruj dynię, pozbaw ogonka i pestek (nie musisz jej obierać ze skóry) i upiecz w 190 stopniach, pokrojoną na kawałki, aż będzie tak miękka, że dosłownie się rozpadnie pod naciskiem widelca.
- Cukier ubij z jajkami. Dodaj olej i puree z dyni, znowu zmiksuj.
- Wmiksuj suche składniki - mąkę, cynamon i przyprawę do piernika. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz dodatkowo dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej.
- Delikatnie wmieszaj groszki czekoladowe.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
- Jesienne ciasto z dyni piecz przez 60 minut w 180 stopniach C, aż do tzw. suchego patyczka. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem.
fot. Jesienne ciasto dyniowe/Adobe Stock, Brent Hofacker
Zobacz jeszcze 17 przepisów na ciasta jesienne: