Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag miąższu dyni (zmiksowanego np. w blenderze)
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 50 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 dag pestek z dyni
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić chleb z dyni!
- Przygotuj rozczyn: w miseczce wymieszaj drożdże, cukier, łyżkę mąki i odrobinę mleka.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, gałkę i wyrośnięty rozczyn.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj oliwę i połowę pestek z dyni.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarach 10 x 22 cm i odstaw do wyrośnięcia.
- Z wierzchu posyp pozostałymi pestkami dyni.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz około 35 minut.