Co zrobić z agrestu? Zbiór sprawdzonych przepisów z agrestem

co zrobić z agrestu fot. Adobe Stock, Mariana
Co zrobić z agrestu? Odpowiedzi jest naprawdę wiele - przygotuj placek, galaretkę, kompot, nalewkę, dżem albo apetyczną konfiturę agrestową.
Weronika Kwaśniak / 12.07.2021 18:39
co zrobić z agrestu fot. Adobe Stock, Mariana

Co zrobić z agrestu? To jeden z nieco zapomnianych owoców, które smakują wyśmienicie zarówno w formie przetworów z agrestu, jak i jako dodatek do pysznych ciast. Warto wiedzieć, że agrest to jeden z tych owoców, którego nie powinno zabraknąć w diecie osób próbujących zgubić kilka zbędnych kilogramów. Dodatkowo agrest bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie - to skarbnica żelaza, witamin C i B1. 

Przepis na placek z agrestem

Składniki: 

  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • łyżka oleju,
  • 1/2 łyżki octu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 800-900 g agrestu,
  • szklanka cukru,
  • cynamon do posypania,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyj i pozbaw szypułek. Możesz go poprzekrawać na połówki, jeśli owoce są duże.
  2. 125 g masła roztop w rondelku, resztę zachowaj.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło, powoli miksując. Potem dodaj rozpuszczoną część masła.
  4. Teraz do masy na placek z agrestem dodaj suche składniki (koniecznie przesiane!) - proszek do pieczenia, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  5. Teraz powoli wmiksuj mleko. Dodaj olej i sok z cytryny, na sam koniec wmieszaj ocet.
  6. Dużą blachę (np. o wymiarach 40x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  7. Masę wylej do blaszki, na wierzchu umieść agrest, delikatnie wciskając. 
  8. Piecz 30 minut.
  9. Gotowy placek z agrestem posyp cynamonem.

placek z agrestemfot. Placek z agrestem/Adobe Stock, kavardakova

Kompot z agrestu

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyj i pozbaw szypułek.
  2. Wszystkie owoce delikatnie ponakłuwaj w kilku miejscach i powkładaj do słoików (najlepiej mniej więcej do połowy ich wysokości).
  3. Wodę zagotuj z cukrem. Gdy będzie wrząca, zalej nią agrest w słoikach.
  4. Słoiki dokładnie pozakręcaj i pasteryzuj przez około 20 minut. Agrestowy kompot na zimę gotowy!

Szukasz inspirujących przepisów sezonowych? Kod rabatowy Livro obniży cenę wybranych książek kucharskich. Sprawdź!

Poniżej znajdziesz więcej przepisów na to, co zrobić z agrestu:

Dżem z agrestu to pyszny pomysł na słodką, a jednocześnie orzeźwiającą przekąskę. Przygotujesz go z kilku składników
Dżem z agrestu to pyszny pomysł na słodką, a jednocześnie orzeźwiającą przekąskę. Przygotujesz go z kilku składników
Dżem z agrestu jest słodko-kwaśny w smaku i idealnie pasuje do śniadaniowych tostów czy gofrów. Możesz wykorzystać go do przygotowania drożdżowego ciasta i razowego pieczywa z białym serem. Potrzebujesz tylko kilku składników, ale możesz dodać także coś od siebie - świetnie sprawdzą się np. cytrusy.
Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis
Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis
Konfitura z agrestu i kiwi jest dość kwaśna, dlatego na 2 kg agrestu przygotuj 1 kg cukru. Będziesz potrzebować również 5 owoców kiwi. Przetwory należy pasteryzować przez 15 minut.
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu
Galaretka agrestowa jest nieco kwaskowata, według standardowego przepisu należy stosować proporcję 50 dag cukru na 1 kg owoców. Jeśli masz ochotę, możesz jednak zwiększyć ilość cukru. Z naszego przepisu otrzymasz 4 słoiki galaretki agrestowej po 250 ml każdy.
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Najlepsza konfitura z agrestu powstaje z owoców jeszcze niezbyt dojrzałych, zbieranych w lipcu, ew. w sierpniu. Im więcej czasu poświęcisz na smażenie konfitury z agrestu, tym lepszy smak uzyskasz. Na 1 kg agrestu dajemy 3 szklanki cukru.
Kompot z agrestu - prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój
Kompot z agrestu - prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój
Kompot z agrestu jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy dwa kilogramy owoców zalać wodą z cukrem. Sama pasteryzacja trwa zaledwie 20 minut.
Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z agrestu ma słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania, w wersji tradycyjnej, potrzebujesz tylko agrestu, cukru, spirytusu i wody.
Ciasto z agrestem - przepis na ciasto agrestowe
Ciasto z agrestem - przepis na ciasto agrestowe
Odwracane ciasto z agrestem to pomysł na efektowny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu deser! Sprawdź!
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Smak lipca w małych słoiczkach: konfitura z agrestu i malin!
Kompot agrestowy - przepis składniki i przygotowanie
Kompot agrestowy - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko dla wielbicieli agrestu.

Redakcja poleca

REKLAMA