co zrobić z agrestu fot. Adobe Stock, Mariana

Co zrobić z agrestu? Zbiór sprawdzonych przepisów z agrestem

Co zrobić z agrestu? Odpowiedzi jest naprawdę wiele - przygotuj placek, galaretkę, kompot, nalewkę, dżem albo apetyczną konfiturę agrestową.
Weronika Kwaśniak / 12.07.2021 18:39
co zrobić z agrestu fot. Adobe Stock, Mariana

Co zrobić z agrestu? To jeden z nieco zapomnianych owoców, które smakują wyśmienicie zarówno w formie przetworów z agrestu, jak i jako dodatek do pysznych ciast. Warto wiedzieć, że agrest to jeden z tych owoców, którego nie powinno zabraknąć w diecie osób próbujących zgubić kilka zbędnych kilogramów. Dodatkowo agrest bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie - to skarbnica żelaza, witamin C i B1. 

Przepis na placek z agrestem

Składniki: 

  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • łyżka oleju,
  • 1/2 łyżki octu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 800-900 g agrestu,
  • szklanka cukru,
  • cynamon do posypania,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyj i pozbaw szypułek. Możesz go poprzekrawać na połówki, jeśli owoce są duże.
  2. 125 g masła roztop w rondelku, resztę zachowaj.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło, powoli miksując. Potem dodaj rozpuszczoną część masła.
  4. Teraz do masy na placek z agrestem dodaj suche składniki (koniecznie przesiane!) - proszek do pieczenia, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  5. Teraz powoli wmiksuj mleko. Dodaj olej i sok z cytryny, na sam koniec wmieszaj ocet.
  6. Dużą blachę (np. o wymiarach 40x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  7. Masę wylej do blaszki, na wierzchu umieść agrest, delikatnie wciskając. 
  8. Piecz 30 minut.
  9. Gotowy placek z agrestem posyp cynamonem.

placek z agrestemfot. Placek z agrestem/Adobe Stock, kavardakova

Kompot z agrestu

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyj i pozbaw szypułek.
  2. Wszystkie owoce delikatnie ponakłuwaj w kilku miejscach i powkładaj do słoików (najlepiej mniej więcej do połowy ich wysokości).
  3. Wodę zagotuj z cukrem. Gdy będzie wrząca, zalej nią agrest w słoikach.
  4. Słoiki dokładnie pozakręcaj i pasteryzuj przez około 20 minut. Agrestowy kompot na zimę gotowy!

Poniżej znajdziesz więcej przepisów na to, co zrobić z agrestu:

Dżem agrestowy - sprawdzony przepis na pyszny dżem z agrestu
Dżem agrestowy - sprawdzony przepis na pyszny dżem z agrestu
Dżem agrestowy jest słodko-kwaśny w smaku i idealnie pasuje do drożdżowego ciasta i razowego pieczywa z białym serem. Do jego przygotowania potrzebujesz kilogram owoców.
Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis
Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis
Konfitura z agrestu i kiwi jest dość kwaśna, dlatego na 2 kg agrestu przygotuj 1 kg cukru. Będziesz potrzebować również 5 owoców kiwi. Przetwory należy pasteryzować przez 15 minut.
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu
Galaretka agrestowa jest nieco kwaskowata, według standardowego przepisu należy stosować proporcję 50 dag cukru na 1 kg owoców. Jeśli masz ochotę, możesz jednak zwiększyć ilość cukru. Z naszego przepisu otrzymasz 4 słoiki galaretki agrestowej po 250 ml każdy.
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Najlepsza konfitura z agrestu powstaje z owoców jeszcze niezbyt dojrzałych, zbieranych w lipcu, ew. w sierpniu. Im więcej czasu poświęcisz na smażenie konfitury z agrestu, tym lepszy smak uzyskasz. Na 1 kg agrestu dajemy 3 szklanki cukru.
Kompot z agrestu - prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój
Kompot z agrestu - prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój
Kompot z agrestu jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy dwa kilogramy owoców zalać wodą z cukrem. Sama pasteryzacja trwa zaledwie 20 minut.
Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z agrestu ma słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania, w wersji tradycyjnej, potrzebujesz tylko agrestu, cukru, spirytusu i wody.
Ciasto z agrestem - przepis na ciasto agrestowe
Ciasto z agrestem - przepis na ciasto agrestowe
Odwracane ciasto z agrestem to pomysł na efektowny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu deser! Sprawdź!
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Konfitura z agrestu i malin - przepis składniki i przygotowanie
Smak lipca w małych słoiczkach: konfitura z agrestu i malin!
Kompot agrestowy - przepis składniki i przygotowanie
Kompot agrestowy - przepis składniki i przygotowanie
Nie tylko dla wielbicieli agrestu.