Ciasto z agrestem - przepis składniki i przygotowanie

Posypane cukrem pudrem!
Weronika Kwaśniak / 16.07.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z agrestem - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru + odrobinę do posypania agrestu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • masło do wysmarowania blachy
  • 3 szklanki owoców agrestu
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z agrestem!

  1. Utrzyj masło z cukrem.
  2. Dodawaj jajka pojedynczo, nadal ucierając.
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  4. Wyrabiaj energicznie ciasto, dodając kwaśną śmietanę.
  5. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, przełóż połowę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
  6. Wyrównaj, a następnie rozsyp na cieście umyte i odszypułkowane owoce agrestu.
  7. Posyp owoce odrobiną cukru.
  8. Agrest przykryj drugą połową ciasta.
  9. Piecz przez 50 minut w 175 stopniach.
  10. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA