Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g masła
- 3 jajka
- szklanka cukru + odrobinę do posypania agrestu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki śmietany
- masło do wysmarowania blachy
- 3 szklanki owoców agrestu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z agrestem!
- Utrzyj masło z cukrem.
- Dodawaj jajka pojedynczo, nadal ucierając.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Wyrabiaj energicznie ciasto, dodając kwaśną śmietanę.
- Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, przełóż połowę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
- Wyrównaj, a następnie rozsyp na cieście umyte i odszypułkowane owoce agrestu.
- Posyp owoce odrobiną cukru.
- Agrest przykryj drugą połową ciasta.
- Piecz przez 50 minut w 175 stopniach.
- Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.