Owoce potrzebne do zrobienia konfitury z agrestu zbieramy w lipcu i w sierpniu. Bardzo dojrzałe można jednak wykorzystać także we wrześniu - wyjdzie z nich doskonała nalewka z agrestu.
Konfitura z agrestu z imbirem
Składniki:
- 500 g agrestu,
- 180 g cukru trzcinowego,
- 1 laska cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 4 łyżki kandyzowanego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Umyj agrest, włóż go do dużego garnka, zasyp cukrem, włóż laskę cynamonu, imbir kandyzowany i mielony.
- Gotuj przez 1,5 godziny, przykryj i odstaw na kolejny dzień.
- Drugiego dnia gotuj przez godzinę, po czym przełóż konfiturę z agrestu do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć.
- Słoiczki odwróć do góry dnem, a kiedy wystygną, umieść w spiżarce.
Konfitura z agrestu i kiwi
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 4 owoce kiwi,
- 3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Agrest i kiwi umyj. Kiwi obierz ze skórki.
- Owoce przepuść przez maszynkę, przełóż na dużą patelnię, dodaj cukier.
- Smaż przez 20 minut, ostudź i powtórz czynność.
- Konfiturę z agrestu i kiwi przełóż do słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Konfitura z agrestu i malin
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 1 kg malin,
- 3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Agrest i maliny umyj.
- Agrest przełóż do garnka i rozgotuj, zasyp cukrem, gotuj przez kilka minut.
- Dodaj maliny, gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym przełóż do słoiczków
- Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
Konfitura z agrestu i czarnych porzeczek
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 5 szklanek cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce oczyść i umyj.
- Cukier rozpuść w 1 litrze wody. Otrzymanym syropem zalej owoce.
- Smaż owoce z cukrem przez ok. 5 godzin na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
- Przełóż konfiturę z agrestu i czarnej porzeczki do słoiczków, zamknij i pasteryzuj przez 15 minut.
Zobacz więcej przepisów na przetwory:

Konfitury słodzone stewią - przepisy
Marmolada zazwyczaj zawiera dużo cukru - jeśli zastąpimy go stewiozydem, zarówno poziom cukru w konfiturze jak i kaloryczność zmaleją.

Konfitura winogronowa z figami - przepis
Domowa konfitura z winogron to doskonały dodatek do ciast, jogurtów, a także mięs oraz sera. Połączenie winogron z figami? Spróbuj!

Przetwory z pigwy - przepisy na konfiturę, nalewkę i sok
Spory zapas pigwy możesz wykorzystać do nalewek lub dżemów. Przetwory z pigwy to doskonałe remedium na przeziębienie, stany grypowe czy problemy żołądkowe.

Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?
Konfitura czy dżem? To pytanie zadaje sobie każda z nas, gdy zabiera się za przygotowywanie domowych przetworów. Różnica między nimi jest znacząca - konfitura jest bardziej słodka i zrobiona z większej ilości owoców, niż dżem.

Konfitura z borówki brusznicy - 4 doskonałe przepisy na konfiturę do mięs, do ciast i z gruszką
Konfitura z borówki brusznicy będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do słodkich wypieków, ale również do wytrawnych serów i mięs. Do jej przygotowania potrzebujesz około pół kilograma owoców, cukier i wodę.

Przetwory z czereśni - przepis na dżem z czereśni, kompot, nalewkę, konfiturę i chutney
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wszystkie przetwory z czereśni trzeba wekować przez około 15-20 minut.

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem - przepis
Podstawą dobrej konfitury są dobre owoce. Smak owoców możemy także "podrasować", chociażby skrapiając mocnym alkoholem. A jak dodać pikanterii konfiturze? Na przykład wzbogacając ją... zielonym pieprzem. Polecamy przepis na konfiturę truskawkową z zielonym pieprzem.

Konfitura winogronowa z figami - przepis
Domowa konfitura z winogron to doskonały dodatek do ciast, jogurtów, a także mięs oraz sera. Połączenie winogron z figami? Spróbuj!