Owoce potrzebne do zrobienia konfitury z agrestu zbieramy w lipcu i w sierpniu. Bardzo dojrzałe można jednak wykorzystać także we wrześniu - wyjdzie z nich doskonała nalewka z agrestu.
Konfitura z agrestu z imbirem
Składniki:
- 500 g agrestu,
- 180 g cukru trzcinowego,
- 1 laska cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 4 łyżki kandyzowanego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Umyj agrest, włóż go do dużego garnka, zasyp cukrem, włóż laskę cynamonu, imbir kandyzowany i mielony.
- Gotuj przez 1,5 godziny, przykryj i odstaw na kolejny dzień.
- Drugiego dnia gotuj przez godzinę, po czym przełóż konfiturę z agrestu do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć.
- Słoiczki odwróć do góry dnem, a kiedy wystygną, umieść w spiżarce.
Konfitura z agrestu i kiwi
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 4 owoce kiwi,
- 3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Agrest i kiwi umyj. Kiwi obierz ze skórki.
- Owoce przepuść przez maszynkę, przełóż na dużą patelnię, dodaj cukier.
- Smaż przez 20 minut, ostudź i powtórz czynność.
- Konfiturę z agrestu i kiwi przełóż do słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Konfitura z agrestu i malin
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 1 kg malin,
- 3 szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Agrest i maliny umyj.
- Agrest przełóż do garnka i rozgotuj, zasyp cukrem, gotuj przez kilka minut.
- Dodaj maliny, gotuj jeszcze przez kilka minut, po czym przełóż do słoiczków
- Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
Konfitura z agrestu i czarnych porzeczek
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 5 szklanek cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce oczyść i umyj.
- Cukier rozpuść w 1 litrze wody. Otrzymanym syropem zalej owoce.
- Smaż owoce z cukrem przez ok. 5 godzin na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje.
- Przełóż konfiturę z agrestu i czarnej porzeczki do słoiczków, zamknij i pasteryzuj przez 15 minut.
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Konfitury słodzone stewią - przepisy
Marmolada zazwyczaj zawiera dużo cukru - jeśli zastąpimy go stewiozydem, zarówno poziom cukru w konfiturze jak i kaloryczność zmaleją.
Pyszne i aromatyczne przetwory z pigwy: sprawdzone babcine przepisy na dżem, konfiturę, sok i nalewkę
Przetwory z pigwy są proste w przygotowaniu i pozwalają zachować smak tego niezwykłego owocu na dłużej. Spory zapas pigwy możesz wykorzystać do zrobienia orzeźwiających nalewek lub dżemów. Przetwory z pigwy to doskonałe remedium na przeziębienie, stany grypowe czy problemy żołądkowe, a także pyszna przekąska.
Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wystarczy jednak użyć drylownicy, aby maksymalnie przyspieszyć ten proces. Z czereśni możesz przygotować pyszny dżem, konfiturę oraz kompoty i soki. Zobacz, jak się za to zabrać.
Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?
Konfitura czy dżem? To pytanie zadaje sobie każda z nas, gdy zabiera się za przygotowywanie domowych przetworów. Różnica między nimi jest znacząca - konfitura jest bardziej słodka i zrobiona z większej ilości owoców, niż dżem.
Konfitura z borówki brusznicy - 4 doskonałe przepisy na konfiturę do mięs, do ciast i z gruszką
Konfitura z borówki brusznicy będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do słodkich wypieków, ale również do wytrawnych serów i mięs. Do jej przygotowania potrzebujesz około pół kilograma owoców, cukier i wodę.