Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg zielonego agrestu,
- 5 owoców kiwi,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie:
Przygotowanie konfitury z agrestu i kiwi powinno zostać rozłożone na dwa dni. Dzięki temu smaki owoców zostaną w pełni wydobyte, a przetwory zyskają niepowtarzalny aromat.
- Agrest umyj, odszypułkuj.
- 3 owoce kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Owoce przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smaż konfiturę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Potem pozostaw do ostudzenia.
- Ponownie smaż przez 10 minut i znowu odstaw do ostudzenia. Tym razem pozostaw konfiturę z agrestu i kiwi na całą noc - koniecznie w chłodnym miejscu lub w lodówce.
- Następnego dnia konfiturę z agrestu i kiwi przesmaż po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
- Pozostałe owoce kiwi obierz i pokrój w plasterki.
- Układaj je na ściankach wyparzonych słoiczków.
- Gotową konfiturę z agrestu i kiwi przełóż do słoiczków i od razu zamykaj. Dla pewności słoiczki z przetworami pasteryzuj przez 15 minut.
- Wystudzone słoiczki z konfiturą z agrestu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz więcej przepisów z agrestem w roli głównej:
Galaretka agrestowa
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Kompot z agrestu
Nalewka z agrestu
Ciasto z agrestem
Konfitura z agrestu i malin