Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg agrestu,
- 250 g cukru,
- 1,5 l wody.
Przygotowanie:
Kompot z agrestu to jeden z najlepszych dodatków do niedzielnego obiadu. Jego słodko-kwaśny smak przez cały rok będzie kojarzył się z minionym latem.
Przygotowanie kompotu z agrestu jest niezwykle proste - wystarczy dwa kilogramy owoców zalać wodą z cukrem (jeśli chcesz, aby napój był bardziej kwaśny, odejmij 100 g cukru z przepisu).
- Agrest umyj i usuń z niego ogonki.
- Owoce nakłuj w kilku miejscach i włóż do połowy wysokości słoika.
- Zagotuj wodę z cukrem i zalej nią owoce. Słoiki szczelnie zamknij.
- Wstaw je do dużego garnka. Słoiki z kompotem z agrestu nie powinny stykać się ze sobą.
- Wlej do garnka gorącą wodę tak, by zakrywała 3/4 wysokości słoików. Czas pasteryzacji licz od momentu zagotowania się wody (dla kompotu z agrestu będzie to około 20 minut).
- Ostudzone słoiki odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Więcej przepisów na domowe kompoty:
Przepis na kompot z gruszek
Jak zrobić kompot z czereśni?
Przepis na kompot ze śliwek