Przetwory z agrestu, jeszcze dobrych kilkadziesiąt lat temu, były przygotowywane w każdym domu. Teraz nieco straciły na popularności, a szkoda. Ich orzeźwiający, słodko-kwaśny aromat to smak lata w pigułce!
Przetwory można robić zarówno z zielonych, jak i czerwonych owoców. Dżemy i konfitury z agrestu doskonale pasują do kawałka ciasta drożdżowego i gorzkiej herbaty, a agrestowa galaretka może stanowić samodzielny deser.
Agrest powinno się zbierać już pod koniec czerwca, kiedy jest jeszcze jędrny i twardy. Należy pamiętać, aby do słoików wkładać tylko zdrowe, dojrzałe i oczyszczone z liści oraz szypułek owoce. Słoiki trzeba wcześniej dokładnie umyć i wygotować przez kilkanaście minut. Tylko w ten sposób przetwory z agrestu zachowają świeżość i aromat.
Jakie przetwory można zrobić z agrestu?
Agrest jest niezwykle wdzięcznym owocem do przetworów - dzięki temu, że zawiera dużo pektyn, przygotowywane z niego domowe przetwory szybko gęstnieją i żelują się bez zbędnych dodatków (przetwory z agrestu gęstnieją w trakcie przechowywania).
Najczęściej wykorzystujemy ten owoc do przyrządzania pysznych dżemów. Do przygotowania 6-7 słoiczków o pojemności 200 ml, wystarczy kilogram owoców. Agrest można połączyć z kiwi, wiśniami albo porzeczkami, jeśli chcemy jeszcze bardziej podkreślić jego kwaśny smak.
Agrest to również świetny owoc na nalewkę. Wystarczy 2 kilogramy owoców zasypać cukrem i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie zalać powstały sok alkoholem i ponownie odstawić, ale tym razem na 6-7 tygodni.
fot. Adobe Stock
Przetwory z agrestu bez cukru
Jeśli zależy ci, aby przetwory z agrestu nie zawierały białego cukru, zastąp go ksylitolem lub miodem. Możesz też niczym nie dosładzać dżemów, konfitur czy soków agrestowych - agrest, dzięki wysokiej zawartości kwasów, jest bardzo trwały i nie musi być zasypywany cukrem. Tu kluczowe znaczenie ma jakość owoców - powinny być jędrne i dojrzałe.
Przepis na sok z agrestu bez cukru
Składniki:
- 2 kg agrestu
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w dużym garnku, wrzuć wszystkie owoce i podgrzej (woda powinna przykryć owoce).
- Gotuj przez około 5 minut.
- Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostygnięcia.
- Sok przefiltruj przez sitko i przelej do słoików (lub butelek).
- Zamknięte słoiki wstaw do garnka z chłodną wodą i podgrzej (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików - pokrywa nie może być w wodzie).
- Gotuj przez około 10-15 minut.
- Gotowe słoiki z sokiem agrestowym bez cukru przechowuj z ciemnym, chłodnym miejscu.
Przepisy na przetwory z agrestu: