Przetwory z agrestu, jeszcze dobrych kilkadziesiąt lat temu, były przygotowywane w każdym domu. Teraz nieco straciły na popularności, a szkoda. Ich orzeźwiający, słodko-kwaśny aromat to smak lata w pigułce!
Przetwory można robić zarówno z zielonych, jak i czerwonych owoców. Dżemy i konfitury z agrestu doskonale pasują do kawałka ciasta drożdżowego i gorzkiej herbaty, a agrestowa galaretka może stanowić samodzielny deser.
Agrest powinno się zbierać już pod koniec czerwca, kiedy jest jeszcze jędrny i twardy. Należy pamiętać, aby do słoików wkładać tylko zdrowe, dojrzałe i oczyszczone z liści oraz szypułek owoce. Słoiki trzeba wcześniej dokładnie umyć i wygotować przez kilkanaście minut. Tylko w ten sposób przetwory z agrestu zachowają świeżość i aromat.
Jakie przetwory można zrobić z agrestu?
Agrest jest niezwykle wdzięcznym owocem do przetworów - dzięki temu, że zawiera dużo pektyn, przygotowywane z niego domowe przetwory szybko gęstnieją i żelują się bez zbędnych dodatków (przetwory z agrestu gęstnieją w trakcie przechowywania).
Najczęściej wykorzystujemy ten owoc do przyrządzania pysznych dżemów. Do przygotowania 6-7 słoiczków o pojemności 200 ml, wystarczy kilogram owoców. Agrest można połączyć z kiwi, wiśniami albo porzeczkami, jeśli chcemy jeszcze bardziej podkreślić jego kwaśny smak.
Agrest to również świetny owoc na nalewkę. Wystarczy 2 kilogramy owoców zasypać cukrem i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie zalać powstały sok alkoholem i ponownie odstawić, ale tym razem na 6-7 tygodni.
fot. Adobe Stock
Przetwory z agrestu bez cukru
Jeśli zależy ci, aby przetwory z agrestu nie zawierały białego cukru, zastąp go ksylitolem lub miodem. Możesz też niczym nie dosładzać dżemów, konfitur czy soków agrestowych - agrest, dzięki wysokiej zawartości kwasów, jest bardzo trwały i nie musi być zasypywany cukrem. Tu kluczowe znaczenie ma jakość owoców - powinny być jędrne i dojrzałe.
Przepis na sok z agrestu bez cukru
Składniki:
- 2 kg agrestu
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w dużym garnku, wrzuć wszystkie owoce i podgrzej (woda powinna przykryć owoce).
- Gotuj przez około 5 minut.
- Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostygnięcia.
- Sok przefiltruj przez sitko i przelej do słoików (lub butelek).
- Zamknięte słoiki wstaw do garnka z chłodną wodą i podgrzej (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików - pokrywa nie może być w wodzie).
- Gotuj przez około 10-15 minut.
- Gotowe słoiki z sokiem agrestowym bez cukru przechowuj z ciemnym, chłodnym miejscu.
Przepisy na przetwory z agrestu:
![Dżem z agrestu to pyszny pomysł na słodką, a jednocześnie orzeźwiającą przekąskę. Przygotujesz go z kilku składników](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/dzem-z-agrestu-to-pyszny-pomysl-na-slodka-a-jednoczesnie-orzezwiajaca-przekaske-przygotujesz-go-z-kilku-skladnikow-2500157.jpg)
Dżem z agrestu to pyszny pomysł na słodką, a jednocześnie orzeźwiającą przekąskę. Przygotujesz go z kilku składników
![Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/konfitura-z-agrestu-i-kiwi-sprawdzony-przepis-304846.jpg)
Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis
![Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/galaretka-agrestowa-przepis-na-pyszne-przetwory-z-agrestu-2457230.jpg)
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu
![Kompot z agrestu - prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kompot-z-agrestu-prosty-i-sprawdzony-przepis-na-pyszny-napoj-2455597.jpg)
Kompot z agrestu - prosty i sprawdzony przepis na pyszny napój
![Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/nalewka-z-agrestu-sprawdzone-przepisy-na-wodce-i-spirytusie-2455549.jpg)
Nalewka z agrestu - sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
![Kompot agrestowy - przepis składniki i przygotowanie](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/kompot-agrestowy-przepis-skladniki-i-przygotowanie-2356429.jpg)