Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu

Galaretka agrestowa jest nieco kwaskowata, według standardowego przepisu należy stosować proporcję 50 dag cukru na 1 kg owoców. Jeśli masz ochotę, możesz jednak zwiększyć ilość cukru. Z naszego przepisu otrzymasz 4 słoiki galaretki agrestowej po 250 ml każdy.
Weronika Kwaśniak / 17.07.2020 05:15
DRUKUJ PRZEPIS
Galaretka agrestowa - przepis na pyszne przetwory z agrestu fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg twardych owoców agrestu (warto np. zmieszać zielony z czerwonym),
  • ok. 50 dag cukru.
Przygotowanie:

Galaretka agrestowa to świetny dodatek do deserów - pysznie smakuje np. z ciastem drożdżowym lub puszystymi pancakes.

  1. Agrest umyj, osącz, usuń szypułki.
  2. Agrest włóż do szerokiego garnka albo płaskiego rondla, podlej małą ilością wody.
  3. Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu. Powstały podczas gotowania, gorący sok agrestowy, warto odsączyć, by galaretka z agrestu nie miała skórek i pestek.
  4. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Sprawdź, czy galaretka agrestowa tężeje.
  5. Gotową galaretką agrestową napełnij słoiczki, zakręć, wystudź.

Zobacz więcej przepisów z agrestem w roli głównej:
Konfitura z agrestu i kiwi
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Kompot z agrestu
Nalewka z agrestu
Ciasto z agrestem
Konfitura z agrestu i malin

DRUKUJ PRZEPIS