Składniki:
- 1 kg twardych owoców agrestu (warto np. zmieszać zielony z czerwonym),
- ok. 50 dag cukru.
Przygotowanie:
Galaretka agrestowa to świetny dodatek do deserów - pysznie smakuje np. z ciastem drożdżowym lub puszystymi pancakes.
- Agrest umyj, osącz, usuń szypułki.
- Agrest włóż do szerokiego garnka albo płaskiego rondla, podlej małą ilością wody.
- Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu. Powstały podczas gotowania, gorący sok agrestowy, warto odsączyć, by galaretka z agrestu nie miała skórek i pestek.
- Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Sprawdź, czy galaretka agrestowa tężeje.
- Gotową galaretką agrestową napełnij słoiczki, zakręć, wystudź.
Zobacz więcej przepisów z agrestem w roli głównej:
Konfitura z agrestu i kiwi
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Kompot z agrestu
Nalewka z agrestu
Ciasto z agrestem
Konfitura z agrestu i malin