Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 5 dag mielonych orzechów laskowych
- 5 dag cukru pudru
- 13 dag masła
Masa do przełożenia ciasta:
- 15 dag czerwonej porzeczki
- 1/4 szklanki cukru
- pół łyżki żelatyny
Masa na ciasto:
- 30 dag czerwonej porzeczki
- 6 łyżek cukru
- 50 ml nalewki z porzeczki
- 1,5 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki kremówki
Wierzch:
- czerwona galaretka
- szklanka porzeczki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto z porzeczkami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Podziel na pół, wyłóż 2 okrągłe formy o średnicy 18 cm.
- Nakłuj widelcem, chłodź 30 min.
- Piecz 15-20 min (200°C).
- Przygotuj przełożenie: porzeczki zasyp cukrem, podduś.
- Do gorącej masy dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Tężejącą masą posmaruj blat ciasta, przykryj drugim blatem.
- Ciasto zaciśnij obręczą do tortów.
- Porzeczki na masę na ciasto zasyp cukrem, rozgnieć i przetrzyj przez sitko.
- Podgrzej i dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści.
- Następnie przestudź i dodaj nalewkę oraz ubitą kremówkę.
- Masę przełóż na blaty ciasta.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Galaretkę na wierzch przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Porzeczki przeznaczone na wierzch opłucz, lekko osusz i rozłóż na cieście.
- Polej tężejącą galaretką.
- Odstaw do lodówki na 2 godziny.