Co zrobić z czarnej porzeczki? Zbiór sprawdzonych przepisów

Co zrobić z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock, Sea Wave
Nie wiesz, co zrobić z czarnej porzeczki? Ten niewielki owoc ma ogromny potencjał. Słodko-kwaśny smak idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, zarówno na ciepło, jak i zimno. Porzeczki możesz wykorzystać także do zrobienia jesienno-zimowych przetworów i zachować smak lata na dłużej.
/ 06.07.2022 05:54
Co zrobić z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock, Sea Wave

Co zrobić z czarnej porzeczki? To przede wszystkim doskonały składnik przetworów. Jeśli chcesz zatrzymać ten letni, orzeźwiający smak, postaw na dżemy i konfitury. Czarną porzeczkę możesz też wykorzystać do przygotowania puszystego ciasta, słodkich naleśników albo pierogów. Ogranicza cię tylko wyobraźnia! Zobacz, co możesz zrobić z czarnej porzeczki.

Spis treści:

  1. Dżem z czarnej porzeczki
  2. Sok z czarnej porzeczki
  3. Ciasto z czarną porzeczką
  4. Konfitura z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Jeśli nie wiesz, co zrobić z czarnej porzeczki, postaw na przetwory. Dżem z czarnej porzeczki to pyszna, słodko-kwaśna przekąska, która idealnie sprawdza się na ciepłej grzance, gofrach i naleśnikach.

Składniki:

  • kilogram czarnej porzeczki,
  • ok. 450-500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki przebierz, usuń ogonki, a następnie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i wymieszaj z cukrem.
  2. Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj na minimalnym ogniu ok. 1.5 godziny bez przykrycia. Pamiętaj o mieszaniu.
  3. Kiedy większość wody odparuje, a dżem będzie miał odpowiednią, gęstą i żelową konsystencję, przełóż go do wyparzonych, suchych słoikowi zapasteryzuj.

Co zrobić z czarnej porzeczki dżem z czarnej porzeczkifot. Co zrobić z czarnej porzeczki: dżem porzeczkowy/Adobe Stock, Максим Слесарчук

Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki to idealny dodatek do lemoniady, gazowanej wody z lodem, a także jesiennej herbaty.

Składniki:

  • kilogram czarnej porzeczki,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki przebierz, usuń ogonki i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do garnka.
  2. Wlej połowę wody i gotuj pod przykryciem. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki pękną i puszczą sok.
  3. Całość zdejmij z ognia i przecedź przez sitko albo gazę. Sok odstaw, a odcedzoną papkę owocową przełóż z powrotem do garnka, wlej pozostałą wodę, wymieszaj i znowu zagotuj.
  4. Ponownie odcedź, przelewając sok do poprzedniej porcji. Papkę owocową dodatkowo przeciśnij przez gazę, aby cały sok spłynął, a pestki i skórki stały się blade.
  5. Tak przygotowany sok rozlej do słoików i zapasteryzuj.

Co zrobić z czarnej porzeczki sok z czarnej porzeczkifot. Co zrobić z czarnej porzeczki: sok z czarnej porzeczki/Adobe Stock, samael334

Ciasto z czarną porzeczką

Ciasta z czarną porzeczką idealnie sprawdzają się w upalne dni. Są puszyste, a słodko-kwaśny smak dodaje im rześkiego charakteru. To jogurtowe ciasto z czarną porzeczką jest wilgotne i świetnie dopełnia smak popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 550 g czarnych porzeczek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki),
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki oczyść z ogonków i listków, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Piekarnik nastaw na 170 stopni, a formę do pieczenia wyłóż papierem.
  4. Do suchych składników dodaj rozbełtane jajka, olej, jogurt oraz cukier. Lekko wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  5. Gotową masę przełóż do formy i wyrównaj wierzch szpatułką.
  6. Porzeczki obtocz w łyżce mąki, a następnie wyłóż na wierzch ciasta, lekko wciskając owoce w masę.
  7. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika udekoruj cukrem pudrem.

Co zrobić z czarnej porzeczki ciasto z czarną porzeczkąfot. Co zrobić z czarnej porzeczki: ciasto z czarną porzeczką/Adobe Stock, Natallya Naumava

Konfitura z czarnej porzeczki

Konfiturę od dżemu wyróżnia konsystencja – gęsta, ale mnie zbita i żelowa. Konfitury świetnie sprawdzają się jako intensywny w smaku sos do naleśników, dodatek do lodów albo kanapek na słodko.

Składniki:

  • kilogram czarnej porzeczki,
  • kilogram cukru,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki przebierz, oczyść z ogonków i umyj pod bieżącą wodą. Możesz zostawić kilka listków, jeśli chcesz (je też dokładnie umyj),
  2. Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej cały cukier. Lekko podgotuj, aby powstał syrop cukrowy.
  3. Do gorącej wody z cukrem dodaj porzeczki, wymieszaj i odstaw do wystudzenia, aby smaki się przeszły, a owoce lekko popękały.
  4. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez kilka godzin – konfitura musi mieć zbitą, ale niezbyt gęstą konsystencję.
  5. Przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Co zrobić z czarnej porzeczki konfitura z czarnej porzeczkifot. Co zrobić z czarnej porzeczki: konfitura z czarnej porzeczki/Adobe Stock, Alusha

Czytaj także:
Kompot z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki
Desery z porzeczkami

Redakcja poleca

REKLAMA