Co zrobić z czarnej porzeczki? To przede wszystkim doskonały składnik przetworów. Jeśli chcesz zatrzymać ten letni, orzeźwiający smak, postaw na dżemy i konfitury. Czarną porzeczkę możesz też wykorzystać do przygotowania puszystego ciasta, słodkich naleśników albo pierogów. Ogranicza cię tylko wyobraźnia! Zobacz, co możesz zrobić z czarnej porzeczki.
Spis treści:
- Dżem z czarnej porzeczki
- Sok z czarnej porzeczki
- Ciasto z czarną porzeczką
- Konfitura z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki
Jeśli nie wiesz, co zrobić z czarnej porzeczki, postaw na przetwory. Dżem z czarnej porzeczki to pyszna, słodko-kwaśna przekąska, która idealnie sprawdza się na ciepłej grzance, gofrach i naleśnikach.
Składniki:
- kilogram czarnej porzeczki,
- ok. 450-500 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki przebierz, usuń ogonki, a następnie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i wymieszaj z cukrem.
- Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj na minimalnym ogniu ok. 1.5 godziny bez przykrycia. Pamiętaj o mieszaniu.
- Kiedy większość wody odparuje, a dżem będzie miał odpowiednią, gęstą i żelową konsystencję, przełóż go do wyparzonych, suchych słoikowi zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z czarnej porzeczki: dżem porzeczkowy/Adobe Stock, Максим Слесарчук
Sok z czarnej porzeczki
Sok z czarnej porzeczki to idealny dodatek do lemoniady, gazowanej wody z lodem, a także jesiennej herbaty.
Składniki:
- kilogram czarnej porzeczki,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki przebierz, usuń ogonki i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do garnka.
- Wlej połowę wody i gotuj pod przykryciem. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki pękną i puszczą sok.
- Całość zdejmij z ognia i przecedź przez sitko albo gazę. Sok odstaw, a odcedzoną papkę owocową przełóż z powrotem do garnka, wlej pozostałą wodę, wymieszaj i znowu zagotuj.
- Ponownie odcedź, przelewając sok do poprzedniej porcji. Papkę owocową dodatkowo przeciśnij przez gazę, aby cały sok spłynął, a pestki i skórki stały się blade.
- Tak przygotowany sok rozlej do słoików i zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z czarnej porzeczki: sok z czarnej porzeczki/Adobe Stock, samael334
Ciasto z czarną porzeczką
Ciasta z czarną porzeczką idealnie sprawdzają się w upalne dni. Są puszyste, a słodko-kwaśny smak dodaje im rześkiego charakteru. To jogurtowe ciasto z czarną porzeczką jest wilgotne i świetnie dopełnia smak popołudniowej kawy.
Składniki:
- 550 g czarnych porzeczek,
- 200 g drobnego cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki),
- 150 ml oleju roślinnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki oczyść z ogonków i listków, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.
- Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- Piekarnik nastaw na 170 stopni, a formę do pieczenia wyłóż papierem.
- Do suchych składników dodaj rozbełtane jajka, olej, jogurt oraz cukier. Lekko wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Gotową masę przełóż do formy i wyrównaj wierzch szpatułką.
- Porzeczki obtocz w łyżce mąki, a następnie wyłóż na wierzch ciasta, lekko wciskając owoce w masę.
- Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika udekoruj cukrem pudrem.
fot. Co zrobić z czarnej porzeczki: ciasto z czarną porzeczką/Adobe Stock, Natallya Naumava
Konfitura z czarnej porzeczki
Konfiturę od dżemu wyróżnia konsystencja – gęsta, ale mnie zbita i żelowa. Konfitury świetnie sprawdzają się jako intensywny w smaku sos do naleśników, dodatek do lodów albo kanapek na słodko.
Składniki:
- kilogram czarnej porzeczki,
- kilogram cukru,
- 2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki przebierz, oczyść z ogonków i umyj pod bieżącą wodą. Możesz zostawić kilka listków, jeśli chcesz (je też dokładnie umyj),
- Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej cały cukier. Lekko podgotuj, aby powstał syrop cukrowy.
- Do gorącej wody z cukrem dodaj porzeczki, wymieszaj i odstaw do wystudzenia, aby smaki się przeszły, a owoce lekko popękały.
- Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez kilka godzin – konfitura musi mieć zbitą, ale niezbyt gęstą konsystencję.
- Przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
fot. Co zrobić z czarnej porzeczki: konfitura z czarnej porzeczki/Adobe Stock, Alusha
Czytaj także:
Kompot z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki
Desery z porzeczkami