Ciasta z czarną porzeczką. 3 pyszne przepisy na placek, sernik na zimno i ciasto z kruszonką

ciasto z czarną porzeczką fot. Adobe Stock, valentinamaslova
Ciasta z czarną porzeczką to hit sezonu letniego. Charakterystyczny, lekko cierpki posmak porzeczki, świetnie odnajduje się w większości deserów. W sezonie zimowym możesz wykorzystać mrożone czarne porzeczki, a w przypadku placka lub wersji z kruszonką, użyć nawet dżemu z czarnej porzeczki.
Weronika Kwaśniak / 03.07.2022 05:31
ciasto z czarną porzeczką fot. Adobe Stock, valentinamaslova

Spis treści:

  1. Placek z czarną porzeczką
  2. Sernik na zimno z czarną porzeczką
  3. Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką

Placek z czarną porzeczką

Składniki:

  • 500 g czarnych porzeczek,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • bułka tarta do obsypania blachy,
  • tłuszcz do wysmarowania blachy.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj w dużej misce razem z cukrem.
  2. Dodaj olej, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Znowu zmiksuj.
  3. Czarną porzeczkę umyj i pozbaw szypułek, osusz.
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą.
  5. Przelej masę z miski, delikatnie powciskaj w ciasto czarną porzeczkę. Na wierzch możesz przygotować kruszonkę, my rekomendujemy jednak delikatnie posypać ciasto cukrem pudrem po upieczeniu.
  6. Piecz ciasto z czarną porzeczką przez 50 minut w 180 stopniach C.

ciasto z czarną porzeczką - placek
fot. Placek z czarną porzeczką/Adobe Stock, valentinamaslova

Sernik na zimno z czarną porzeczką i galaretką

Sernik na zimno to jedno z najpopularniejszych ciast na lato. Wszystko dlatego, że do jego przygotowania nie trzeba używać piekarnika.

Składniki:

  • 200 g herbatników (najlepiej ciemnych),
  • 100 g pistacji lub dowolnych orzechów albo migdałów,
  • 150 g masła,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4 opakowania galaretki, najlepiej o smaku czarnych porzeczek,
  • 500 g czarnych porzeczek,
  • 500 g mascarpone.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki drobno pokrusz, podobnie jak orzechy - można je też zmielić. Masło roztop w rondelku, wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami i orzechami.
  2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a potem wylep herbatnikowo-orzechową masą.
  3. Porzeczki umyj i pozbaw szypułek.
  4. Teraz przygotuj masę. 2 galaretki rozpuść w 200 ml wrzątku. Wystudź. Ubij śmietanę, dodaj cukier puder, mascarpone i lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie wmieszaj też kilka porzeczek. Wylej masę na spód. 
  5. Porzeczki wysyp na masę, lekko powciskaj. Schłodź ciasto z czarną porzeczką w lodówce. 2 pozostałe galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku. Gdy będą tężeć, zalej nimi ciasto. Schładzaj w lodówce przez całą noc.

ciasto z czarną porzeczką - sernik na zimno
fot. Sernik na zimno z czarną porzeczką/Adobe Stock, Юлія Мартинюк

Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 750 g czarnych porzeczek.

Na kruszonkę:

  • 125 g zimnego masła,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta. Masło roztop w rondelku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do piany najpierw partiami dodawaj cukier, a potem żółtka, cały czas miksując.
  4. Do mąki i proszku dodaj roztopione i przestudzone masło, a potem masę jajeczną.
  5. Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią ciasto. 
  6. Porzeczki umyj i pozbaw szypułek, potem delikatnie powciskaj je w ciasto.
  7. Przygotuj kruszonkę. Do miski włóż pokrojone zimne masło, wsyp mąkę, cukier i sól. Zagnieć całość, tak aby powstały grudki.
  8. Kruszonką obsyp ciasto z czarną porzeczką.
  9. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C.

ciasto z czarną porzeczką i kruszonką
fot. Ciasto z czarną porzeczką i kruszonką/Adobe Stock, yuliakotina

Zobacz więcej przepisów z czarną porzeczką w roli głównej:

Przetwory z czarnej porzeczki - zachowaj na zimę smak tych pysznych owoców
Przetwory z czarnej porzeczki - zachowaj na zimę smak tych pysznych owoców
Przetwory z czarnej porzeczki to idealny sposób na to, aby cieszyć się doskonałym, słodko-kwaśnym smakiem tych leśnych owoców także jesienią i zimą, kiedy już dawno jest po sezonie. Z czarnej porzeczki przygotujesz gęsty sok pełen zdrowia, ale także intensywny w smaku dżem oraz... napoje wyskokowe!
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie ci przypominać smaki lata. Przepis babci Irenki jest perfekcyjny - dzięki niemu trunek ma prawdziwie głęboki smak.
Sok z czarnej porzeczki - 3 sprawdzone przepisy na pyszny sok porzeczkowy
Sok z czarnej porzeczki - 3 sprawdzone przepisy na pyszny sok porzeczkowy
Do przygotowania soku z czarnej porzeczki potrzebujesz 4 kilogramy owoców, 2 litrów wody i około pół kilograma cukru.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Placek z czarnymi porzeczkami
Placek z czarnymi porzeczkami
Słodki, smaczny!

Redakcja poleca

REKLAMA