Przetwory z czarnej porzeczki - zachowaj na zimę smak tych pysznych owoców

przetwory z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock, Yulia Furman
Przetwory z czarnej porzeczki to idealny sposób na to, aby cieszyć się doskonałym, słodko-kwaśnym smakiem tych leśnych owoców także jesienią i zimą, kiedy już dawno jest po sezonie. Z czarnej porzeczki przygotujesz gęsty sok pełen zdrowia, ale także intensywny w smaku dżem oraz... napoje wyskokowe!
/ 25.06.2022 05:07
przetwory z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock, Yulia Furman

Przetwory z czarnej porzeczki są idealnym dodatkiem do zimowych potraw i przekąsek. Te pełne witamin owoce, możesz wykorzystać do przygotowania soku, który będzie idealny do zimowej herbaty albo gorącej wody. Możesz także skusić się na aromatyczny dżem z czarnej porzeczki albo nalewkę.

Spis treści:

  1. Sok z czarnej porzeczki
  2. Dżem z czarnej porzeczki
  3. Nalewka z czarnej porzeczki

Przetwory z czarnej porzeczki: sok

Aby przygotować sok z czarnej porzeczki, nie potrzebujesz wyciskarki. Wystarczy garnek i kilka wyparzonych butelek. Gotowy sok jest gęsty i lekko kwaśny, ale przede wszystkim jest bogactwem witamin, minerałów i antyoksydantów.

Składniki:

  • kilogram czarnej porzeczki,
  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki wody (lub więcej, jeśli chcesz rzadszy sok).

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj i osusz. Słoiki wyparz wrzącą wodą i dokładnie osusz.
  2. W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej cukier. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Następnie dodaj czarną porzeczkę i gotuj ok. 5 minut, aż całość się rozpadnie. Możesz odcedzić gotowy sok, wyłowić z niego pozostałości owoców przy pomocy sitka albo od razu rozlać go do słoików.
  4. Pamiętaj, aby dobrze zapasteryzować słoiki: w tym celu umieść je w garnku wyłożonym ręcznikiem papierowym, ułóż dnem do góry, zalej butelki ciepłą wodą mniej więcej do ⅓ wysokości, a następnie doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu, a następnie przełóż na suchą ściereczkę i studź, nadal trzymając butelki dnem do góry.

przetwory z czarnej porzeczki sok porzeczkowy
fot. Przetwory z czarnej porzeczki: sok porzeczkowy/Adobe Stock, samael334

Przetwory z czarnej porzeczki: dżem

Dżem z czarnej porzeczki idealnie komponuje się z ciepłą chałką, tostami i goframi. Możesz go wykorzystać także do przygotowania drożdżówek i rogalików.

Składniki:

  • kilogram czarnej porzeczki,
  • 500 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki pektyn.

Sposób przygotowania:

  1. Czarną porzeczkę dobrze oczyść z listków i gałązek, umyj i umieść w płaskim, dużym garnku. Zasyp cukrem, dobrze wymieszaj, a następnie zagotuj.
  2. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj ok. 1.5 godziny, co chwilę mieszając, aby dno się nie przypaliło.
  3. Pod koniec gotowania dodaj pektyny i gotuj jeszcze kilka minut. Pamiętaj, że po przestygnięciu dżem jeszcze bardziej zgęstnieje.
  4. Przełóż do słoiczków i zapasteryzuj.

przetwory z czarnej porzeczki dżem porzeczkowy
fot. Przetwory z czarnej porzeczki: dżem porzeczkowy/Adobe Stock, Nadia

Przetwory z czarnej porzeczki: nalewka

Najpopularniejsze przetwory z czarnej porzeczki to wszelkie napoje alkoholowe: nalewki lub wina. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi, czarna porzeczka idealnie nadaje się do przygotowania napojów, które rozgrzeją w zimowe i jesienne wieczory.

Składniki:

  • kilogram czarnej porzeczki,
  • 700 ml wódki lub spirytusu,
  • 500 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki oczyść z kiści, umyj, a następnie przesyp do dużego słoika (wcześniej wyparzonego).
  2. Owoce zalej alkoholem, tak aby były w całości przykryte.
  3. Odstaw słoik na 2 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie przelej wódkę do innego słoika i szczelnie zamknij, a porzeczki zasyp cukrem i dobrze wymieszaj.
  4. Odstaw na tydzień. Po tym czasie powinien zrobić się gęsty syrop. Dodaj wcześniej odlaną wódkę, wymieszaj i odstaw na kilka miesięcy w chłodne, zacienione miejsce.

przetwory z czarnej porzeczki nalewka
fot. Przetwory z czarnej porzeczki: nalewka porzeczkowa/Adobe Stock, alicja neumiler

Czytaj także:
Jak zrobić wino owocowe
Sok z jagody kamczackiej
Przetwory z rabarbaru

Redakcja poleca

REKLAMA