Reklama

Uszka siostry Anastazji to tradycyjny przepis na wigilijny klasyk. Uszka są jedną z dwunastu potraw wigilijnych, nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Te w wersji siostry Anastazji są niezwykle tradycyjne: z tego przepisu korzysta niejedna babcia.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na uszka siostry Anastazji
  2. Triki siostry Anastazji na pyszne wigilijne uszka

Przepis na uszka siostry Anastazji

Składniki na ciasto na uszka:

  • 500 g mąki,
  • 1 duże jajko lub 2 małe,
  • ok. 250 ml wody o temperaturze 40 stopni,
  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Składniki na farsz na uszka:

  • 70 g suszonych leśnych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 20 g masła,
  • 20 g bułki tartej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania farszu do uszek:

  1. Grzyby namocz na noc w wodzie.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, grzyby też posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Dodaj grzyby i dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj do zmięknięcia.
  4. Dodaj bułkę tartą, by wchłonęła nadmiar płynu.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Wysyp mąkę na stolnicę przesiewając ją przez sito.
  2. Usyp z mąki kopiec z dziurką na szczycie. Wbij w niego jajo.
  3. Dodaj oliwę, a następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę, wyrabiając ciasto na uszka.
  4. Wyrób ciasto na uszka o jednolitej konsystencji.
  5. Przykryj ciasto ściereczką lub zawiń w folię i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Odetnij 1/4 ciasta i rozwałkuj na cienki placek.
  7. Wytnij za pomocą kieliszka lub szklanki kółka o średnicy ok. 4 cm.
  8. W każdy kawałek ciasta włóż łyżeczkę farszu.
  9. Ulep uszka dokładnie sklejając dokładnie brzegi (by zamknąć farsz wewnątrz) i łącząc ze sobą dwa rogi.
  10. Gotowe uszka wrzuć do osolonego wrzątku.
  11. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
  12. Podawaj uszka siostry Anastazji z gorącym barszczem wigilijnym.

Triki siostry Anastazji na pyszne wigilijne uszka

Siostra Anastazja ma swoje triki, które stosuje, by uszka wigilijne zawsze były idealne. Oto kilka z nich:

  • Wykorzystanie suszonych grzybów leśnych do farszu - są najbardziej aromatyczne.
  • Zagęszczenie farszu grzybowego bułką tartą: dzięki temu farsz jest zwarty, a uszka wigilijne się nie rozklejają.
  • Dodatek oleju do wody do gotowania uszek - dzięki temu uszka nie sklejają się przy gotowaniu.
  • Polanie uszek olejem po wyciągnięciu z wody i wyłożenie ich na płaskiej blaszce: zapobiega to sklejaniu gorących uszek.
  • Prostokąty zamiast kół z ciasta do uszek. Siostra Anastazja wykorzystuje obydwie metody, a uszka przygotowane z prostokątów mają inny finalny kształt niż te z okręgów.
Źródło: Świąteczne przepisy siostry Anastazji, wydawnictwo WAM, 2015.
Reklama

Poznaj inne przepisy siostry Anastazji:

Reklama
Reklama
Reklama