Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
Przepis na uszka siostry Anastazji to receptura, z której korzysta wiele Polek przy przygotowaniu tego wigilijnego przysmaku. Przepis na uszka siostry Anastazji wyróżnia się tym, że jest prosty i tradycyjny. Ciasto na uszka Anastazji zrobisz z mąki, jajek, wody i oliwy. Na farsz grzybowy do uszek potrzebujesz tylko masła, grzybów leśnych i cebuli.

Uszka siostry Anastazji to tradycyjny przepis na wigilijny klasyk. Uszka są jedną z dwunastu potraw wigilijnych, nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Te w wersji siostry Anastazji są niezwykle tradycyjne: z tego przepisu korzysta niejedna babcia.
Spis treści:
Przepis na uszka siostry Anastazji
Składniki na ciasto na uszka:
- 500 g mąki,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- ok. 250 ml wody o temperaturze 40 stopni,
- 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Składniki na farsz na uszka:
- 70 g suszonych leśnych grzybów,
- 2 cebule,
- 20 g masła,
- 20 g bułki tartej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania farszu do uszek:
- Grzyby namocz na noc w wodzie.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, grzyby też posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Dodaj grzyby i dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj do zmięknięcia.
- Dodaj bułkę tartą, by wchłonęła nadmiar płynu.
Sposób przygotowania ciasta:
- Wysyp mąkę na stolnicę przesiewając ją przez sito.
- Usyp z mąki kopiec z dziurką na szczycie. Wbij w niego jajo.
- Dodaj oliwę, a następnie stopniowo dolewaj ciepłą wodę, wyrabiając ciasto na uszka.
- Wyrób ciasto na uszka o jednolitej konsystencji.
- Przykryj ciasto ściereczką lub zawiń w folię i odstaw na ok. pół godziny.
- Odetnij 1/4 ciasta i rozwałkuj na cienki placek.
- Wytnij za pomocą kieliszka lub szklanki kółka o średnicy ok. 4 cm.
- W każdy kawałek ciasta włóż łyżeczkę farszu.
- Ulep uszka dokładnie sklejając dokładnie brzegi (by zamknąć farsz wewnątrz) i łącząc ze sobą dwa rogi.
- Gotowe uszka wrzuć do osolonego wrzątku.
- Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj uszka siostry Anastazji z gorącym barszczem wigilijnym.
Triki siostry Anastazji na pyszne wigilijne uszka
Siostra Anastazja ma swoje triki, które stosuje, by uszka wigilijne zawsze były idealne. Oto kilka z nich:
- Wykorzystanie suszonych grzybów leśnych do farszu - są najbardziej aromatyczne.
- Zagęszczenie farszu grzybowego bułką tartą: dzięki temu farsz jest zwarty, a uszka wigilijne się nie rozklejają.
- Dodatek oleju do wody do gotowania uszek - dzięki temu uszka nie sklejają się przy gotowaniu.
- Polanie uszek olejem po wyciągnięciu z wody i wyłożenie ich na płaskiej blaszce: zapobiega to sklejaniu gorących uszek.
- Prostokąty zamiast kół z ciasta do uszek. Siostra Anastazja wykorzystuje obydwie metody, a uszka przygotowane z prostokątów mają inny finalny kształt niż te z okręgów.
Poznaj inne przepisy siostry Anastazji: