POLECAMY

Szukasz przepisu na idealne letnie ciasto? Zobacz sprawdzone ciasto z porzeczkami!

Lato rozpieszcza sezonowymi owocami! Ciasto z porzeczkami to doskonały pomysł na lekki deser. Sprawdź, jak zrobić je z bezą lub galaretką!
Sylwia Kazimierczuk / 3 miesiące temu
Szukasz przepisu na idealne letnie ciasto? Zobacz sprawdzone ciasto z porzeczkami! fot. Adobe Stock

Ciasto z porzeczkami czerwonymi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g czerwonych porzeczek (jeżeli nie masz czerwonych, czarne również się sprawdzą)
  • szczypta cynamonu mielonego

Jak zrobić ciasto z czerwonymi porzeczkami?

1 krok: Mąkę przesiej i dodaj masło. Utrzyj razem z cukrem i dodaj sól.

2 krok: Gotową masę przełóż do tortownicy lub innej formy do pieczenia.

3 krok: Porzeczki umyj, pozbądź się strączków i ułóż na wierzchu ciasta.

4 krok: Posyp kruszonką na bazie masła, cukru i mąki. Dopraw cynamonem.

5 krok: Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Ciasto z porzeczkami i bezą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek i 9 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 400 g porzeczek
  • laska wanilii

Jak zrobić ciasto z porzeczkami i bezą?

1 krok: Mąkę pszenną przesiej razem z ziemniaczaną. Ubij białka z cukrem i dolej stopniowo żółtka.

2 krok: Wymieszaj mokre i suche składniki i przełóż do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.

3 krok: Ułóż porzeczki na cieście. Ubij białka i dodaj stopniowo cukru. Przełóż na owoce.

4 krok: Zapiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pilnuj, aby nie przesuszyć bezy.

Ciasto z porzeczkami czerwonymi i galaretką

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 2 opakowania galaretki porzeczkowej, malinowej lub wiśniowej

Jak zrobić ciasto z czerwonymi porzeczkami i galaretką?

1 krok: Mąkę wymieszaj z cukrem i olejem. Wyłóż masę do formy do pieczenia. Zapiecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.

2 krok: Połóż porzeczkę na cieście. Galaretkę przygotuj w zmniejszonej ilości wody niż rekomendowana na opakowaniu.

3 krok: Tężejącą masę przelej na owoce i przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny do zastygnięcia.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałą nalewkę z czarnej porzeczki! Konfitura z czarnej porzeczki, której się nie oprzesz! Idealna do przełożenia ciasta!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)