Jak zrobić pyszną i prostą zapiekankę z bakłażanem? Zrób ją na 2 sposoby!

Parmigiana di melanzane, czyli sycylijska zapiekanka z bakłażanów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zapiekane bakłażany są naprawdę pyszne. Przekonaj się o tym kosztując zapiekanki przygotowanej wg naszego przepisu.
Renata Materlińska / 09.10.2018 10:04
Parmigiana di melanzane, czyli sycylijska zapiekanka z bakłażanów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Parmigiana di melanzane, czyli sycylijska zapiekanka z bakłażanów

Składniki:

  • 3 dorodne bakłażany
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 2 puszki pomidorów pelati (po 40 dag)
  • 15 dag świeżo startego parmezanu
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • oliwa
  • ocet winny
  • duża garść świeżej bazylii
  • kilka listków świeżego oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, odetnij końce, pokrój w plastry grubości 1 cm.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, czosnek i suszone oregano. Smaż ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka, a czosnek lekko się zrumieni.
  3. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Dodaj do cebuli, czosnku i oregano. Dobrze wymieszaj, przykryj patelnię i duś warzywa na małym ogniu ok. 10 minut.
  4. W tym czasie partiami zrumień na patelni grillowej plastry bakłażanów. Sos pomidorowy dopraw do smaku  solą, pieprzem, odrobiną octu winnego. Wsyp bazylię.
  5. Do podłużnego naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, posyp niewielką ilością parmezanu, przykryj plastrami bakłażana. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników. Wierzch polej sosem pomidorowym i posyp parmezanem.
  6. Bułkę tartą wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy i z posiekanym świeżym oregano, rozłóż na wierzchu zapiekanki. Zapiekaj 30 minut w 190°C.

Czym charakteryzuje się oryginalna grecka zapiekanka?

Grecka musaka, lub moussaka to zapiekanka śródziemnomorska, która jest pożywnym daniem jednogarnkowym. Charakteryzuje się połączeniem mięsa baraniego lub jagnięciny z ziemniakami, bakłażanem i pomidorami. Wersje są różne, w zależności od upodobań smakowych.

Bakłażany z serem kozim

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • sól  
  • oliwa
  • 20 dag sera koziego


Sos pomidorowy:

  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • papryczka chili
  • 2 pomidory
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, pokrój w plastry (ok. 2 cm). Oprósz solą, po 5 minutach osusz papierowym ręcznikiem. Blachę posmaruj oliwą i ułóż na niej bakłażany. Piecz 15 minut w temp.180°C.
  2. Na sos cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojony czosnek i podsmaż chwilkę. Papryczkę chili przekrój, usuń pestki i posiekaj. Wrzuć na patelnię, wymieszaj. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Dodaj pomidory z puszki. Duś, aż sos zgęstnieje. Zestaw z ognia, dopraw solą i pieprzem. Listki bazylii posiekaj i dorzuć do sosu.
  3. Formę żaroodporną posmaruj 1/3 sosu pomidorowego, ułóż na nim gęsto bakłażany i przykryj resztą sosu. Na wierzchu ułóż plastry sera koziego. Zapiekaj 15 minut w 180°C.



Zobacz także:50 przepisów na zapiekankę. Jak zrobić zapiekankę warzywną z bakłażanem?  Przepis na musakę - grecką zapiekankę z bakłażanem.

 

Redakcja poleca

REKLAMA