Parmigiana di melanzane, czyli sycylijska zapiekanka z bakłażanów
Składniki:
- 3 dorodne bakłażany
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka suszonego oregano
- 2 puszki pomidorów pelati (po 40 dag)
- 15 dag świeżo startego parmezanu
- 4-5 łyżek bułki tartej
- oliwa
- ocet winny
- duża garść świeżej bazylii
- kilka listków świeżego oregano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, odetnij końce, pokrój w plastry grubości 1 cm.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, czosnek i suszone oregano. Smaż ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka, a czosnek lekko się zrumieni.
- Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Dodaj do cebuli, czosnku i oregano. Dobrze wymieszaj, przykryj patelnię i duś warzywa na małym ogniu ok. 10 minut.
- W tym czasie partiami zrumień na patelni grillowej plastry bakłażanów. Sos pomidorowy dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną octu winnego. Wsyp bazylię.
- Do podłużnego naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, posyp niewielką ilością parmezanu, przykryj plastrami bakłażana. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników. Wierzch polej sosem pomidorowym i posyp parmezanem.
- Bułkę tartą wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy i z posiekanym świeżym oregano, rozłóż na wierzchu zapiekanki. Zapiekaj 30 minut w 190°C.
Czym charakteryzuje się oryginalna grecka zapiekanka?
Grecka musaka, lub moussaka to zapiekanka śródziemnomorska, która jest pożywnym daniem jednogarnkowym. Charakteryzuje się połączeniem mięsa baraniego lub jagnięciny z ziemniakami, bakłażanem i pomidorami. Wersje są różne, w zależności od upodobań smakowych.
Bakłażany z serem kozim
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- sól
- oliwa
- 20 dag sera koziego
Sos pomidorowy:
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- papryczka chili
- 2 pomidory
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- liście bazylii
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, pokrój w plastry (ok. 2 cm). Oprósz solą, po 5 minutach osusz papierowym ręcznikiem. Blachę posmaruj oliwą i ułóż na niej bakłażany. Piecz 15 minut w temp.180°C.
- Na sos cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojony czosnek i podsmaż chwilkę. Papryczkę chili przekrój, usuń pestki i posiekaj. Wrzuć na patelnię, wymieszaj. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Dodaj pomidory z puszki. Duś, aż sos zgęstnieje. Zestaw z ognia, dopraw solą i pieprzem. Listki bazylii posiekaj i dorzuć do sosu.
- Formę żaroodporną posmaruj 1/3 sosu pomidorowego, ułóż na nim gęsto bakłażany i przykryj resztą sosu. Na wierzchu ułóż plastry sera koziego. Zapiekaj 15 minut w 180°C.
Zobacz także:50 przepisów na zapiekankę. Jak zrobić zapiekankę warzywną z bakłażanem? Przepis na musakę - grecką zapiekankę z bakłażanem.