Musaka, czyli zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków, mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Mmm.. rewelacja!
Musaka znana jest jako tradycyjna grecka potrawa. Jednak ojczyzną musaki jest Turcja. Przygotowuje się ją również na Bałkanach, a w Rumunii i Bułgarii uznawana jest za potrawę narodową. W każdym z krajów przepis wygląda nieco inaczej, więc tak naprawdę musaka ma co najmniej kilka wariantów przyrządzania.
W oryginalnym przepisie w musakę mięso powinno być z jagnięciny, ale równie dobrze w zastępstwie może być mięso wieprzowo-wołowe.
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
- 2 bakłażany
- 4 ziemniaki
- 750 g mielonego mięsa
- duża cebula
- puszka pomidorów zmiksowanych na sos
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele nagielskie, liście laurowe
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 600 ml mleka
- 2 jajka
- 15 dag sera startego
Sposób przygotowania:
Oczuszczone bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Plastry bakłażanów samżymy z obu stron. Ziemniaki pokroić w plastry i smażyć na oliwie po bakłażanach.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso mielone, liście laurowe i ziele angielskie (które po usmażeniu powinnniśmy wyjąć). Wlewamy sos pomidorowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, biały pieprz, koncentrat pomidorowy, mieszamy. Układamy na bakłażanach.
Przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby połaczyć mąke z masłem. Wlewamy mleko i cały czs mieszamy. Dodajemy sól, pieprz biały nie przerywając mieszania. Dodajemy jaja i ser. Mieszamy. Mięso polewamy białym sosem i pieczemy 30 minut.