Składniki:
- 70 dag kalafiora
- 30 dag miękkiego sera typu feta
- 5 surowych jajek
- 15 dag tartego parmezanu
- duży pęczek koperku
- 12 dag tartej bułki
- opakowanie panierki o smaku curry (10 dag)
- 5 dag masła
- mielona gałka muszkatołowa
- szczypta curry
- sól
- pieprz
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Podaj ją na ciepło na obiad lub na zimno, np. do kanapek, jak pasztet. Doskonale smakuje pokropiona sosem sojowym.
- Kalafiora opłucz, podziel na różyczki.
- Wrzuć je do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, osącz na sicie
- Jeszczy ciepły kalafior rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego oba sery, posiekany koperek i jajka. Wsyp tartą bułkę.
-
Dopraw do smaku gałką muszkatołową, curry, solą i pieprzem.
- Masę wymieszaj i przełóż do natłuszczonej masłem i posypanej tartą bułką formy.
- Wierzch wyrównaj łyżką.
-
Posyp panierką i obłóż wiórkami masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piecz około 50 minut.