Serowa zapiekanka - danie wegańskie - przepis

Kto z Nas nie przepada za smakiem roztopionego sera? Przedstawiam przepis na serową zapiekankę, którą bez przeszkód mogą spożywać także osoby stosujące dietę wegańską.
/ 18.03.2013 12:26
Makaron, zapiekanki.

Serowa zapiekanka

Składniki

  • rafinowany olej kokosowy do wysmarowania formy
  • 1 ½ szklanki brązowego krótkoziarnistego ryżu
  • 3 litry i 3 szklanki wody
  • Ok. 4 ¾ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • 250 g (lub 4 – 6 szt.) czerwonych ziemniaków pokrojonych w kostkę o boku ok. 2 cm
  • 2 marchewki pokrojone ukośnie w plastry o grubości ok. 0,5 cm
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę o boku ok. 2 cm
  • 100 g groszku cukrowego pokrojonego w poprzek na pół
  • 1 brokuł podzielony na różyczki na jeden ząb ( ok. 2 ½ szklanki)
  • 400 – 450 g twardego, bardzo twardego lub pieczonego tofu pokrojonego w kostkę o boku ok. 1 cm
  • 2 ¾ szklanki sosu serowego
  • ¼ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki karbowanej
  • 1/3 szklanki migdałów w płatkach
  • sos tamari lub inny sos sojowy, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Natłuść dwulitrowe naczynie żaroodporne. Dużą miskę wyłóż 1 – 2 listkami ręcznika papierowego. Postaw 2-litrowy garnek na dużym ogniu, wsyp do niego ryż oraz ¼ łyżeczki soli i wlej 3 szklanki wody. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień, by ryż ledwie się gotował, przykryj garnek i gotuj przez ok. 45 minut, aż ryż wypije wodę i będzie miękki. Zdejmij ryż z ognia i odstaw go na bok na co najmniej 10 minut. W międzyczasie postaw 4 – 6 litrowy garnek na dużym ogniu, wlej do niego pozostałe 3 litry wody i wsyp ok. 1 ½ łyżki soli. Doprowadź wodę do wrzenia. Wrzuć do wody ziemniaki i gotuj je przez ok. 5 minut, do miękkości, ale tak aby wciąż zachowały swój kształt. Za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka przełóż ziemniaki do przygotowanej miski. Następnie usuń ręczniki papierowe.  Wrzuć do garnka marchew oraz cebulę i gotuj je przez ok. 2 minuty – do miękkości. Za pomocą tej samej łyżki cedzakowej wyjmij marchewkę oraz cebulę i dorzuć je do miski. Do garnka wrzuć groszek cukrowy i brokuły, po czym gotuj przez ok. 1 minutę – do miękkości. Wyjmij z garnka groszek oraz brokuły i dorzuć je do miski. Do warzyw dodaj ugotowany ryż, tofu, sos serowy i pietruszkę, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Przenieś całość do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Naczynie ustaw na blasze i zapiekaj danie przez 30 minut. Posyp z góry migdałami i zapiekaj przez 15 minut lub tak długo, aż migdały się uprażą, a nóż wbity w środek zapiekanki będzie po wyciągnięciu bardzo gorący. Jeśli chcesz użyć sosu tamari lub sosu sojowego, postaw je na stole.

Zobacz także: Owocowo-owsiankowa zapiekanka

Sos serowy

Składniki

  • ok. 2 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
  • ¼ szklanki rafinowanego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki pełnoziarnistej mąki do wypieków
  • 250 g wegańskiego sera (cheddara, mozzarelli, innego, łagodnego, półmiękkiego sera – jakiegokolwiek Twojego ulubionego sera lub mieszanki serów)
  • ½ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie

Postaw litrowy garnek na małym ogniu i zagrzej w nim 2 szklanki mleka sojowego, by delikatnie się zagotowało (na brzegach garnka powinny się pojawić pęcherzyki). Przykryj garnek i odstaw go na bok. 2 -  3 litrowy garnek postaw na średnim ogniu i rozgrzej w nim olej. Dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę – smaż mąkę z cebulą przez 2 minuty, stale mieszając. Powoli dolewaj gorące mleko i doprowadź sos do delikatnego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 6 – 8 minut, często mieszając, aż będzie gęsty i nie będzie w nim dało się wyczuć smaku surowej mąki. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do sosu ser, sól i pieprz, mieszając sos, aż ser się stopi (jeśli to konieczne postaw garnek z powrotem na ogniu). Jeśli nie masz zamiaru wykorzystać sosu natychmiast, przelej go do miski, przykryj bezpośrednio powierzchnię sosu folią do żywności i wykorzystaj w ciągu 30  minut. Jeśli sos zbytnio zgęstnieje dodaj do niego trochę ciepłego mleka sojowego lub ryżowego.  

Zobacz także: Sery

Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.