specjalista ds. żywienia, dyplomowany dietetyk, technolog żywności

 Absolwentka Katedry Żywienia Człowieka na Wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie (specjalizacja: dietetyka). Prywatnie osoba niezwykle pogodna, energiczna,  promująca zdrowy i aktywny tryb życia. Jej pasją jest medycyna i holistyczne podejścia do człowieka. Inspiruje się tematyką żywności i jej rolą w kształtowaniu zdrowia i wydolności fizycznej. Na co dzień komponuje indywidualnie dobrane plany żywieniowe mające na celu kształtowanie sylwetki, redukcję masy ciała, profilaktykę oraz wspomaganie leczenia wielu schorzeń. Dobiera kompleksowe programy terapii żywieniowej we wszystkich jednostkach chorobowych. Specjalizuje się również w żywieniu sportowców i suplementacji. W obszarze jej zainteresowań pozostają również zagadnienia związane z żywieniem grup osób o specjalnych potrzebach żywieniowych, tj. kobiet w ciąży, karmiących, dzieci.


Stale poszerza swoją wiedzę w oparciu o najnowszą literaturę fachową. Autorka licznych artykułów o tematyce żywieniowej, uczestniczka konferencji i szkoleń związanych z dietetyką, autorka cyklicznych seminariów dla osób aktywnych fizycznie. Wykładowca prowadzący kursy z zakresu żywienia i suplementacji (np. stadion Wisły Kraków, Studio Reha-Fit Gliwice, Szkoła Instruktorów Fitness Kraków), współuczestniczka badań na zwierzętach laboratoryjnych dotyczących wpływu różnych składników diety na fizjologię organizmu. Uczestniczka licznych eventów o tematyce zdrowotnej, w czasie których udziela konsultacji dietetycznych i wywiadów (m.in. Festiwale Zdrowia organizowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny, eventy Polskiego Stowarzyszenia Osób Dializowanych).


Doświadczenie jako dietetyk zdobyła w: Krakowskim Centrum Dietetyki i Promocji Zdrowia, w firmie All For Body, w Centrum Oceny Produktów, jako technolog żywności w: Dziale Prawa Handlowego w Biurze Głównym Tesco Polska i zakładzie PGPH "U Jędrusia", jako rejestrator ds. suplementów diety i ekspert w zakresie żywienia sportowców w Sport-Max PL. Na co dzień współpracuje z klubami fitness i siłowniami, głównie krakowskim Azik Fitness&Wellness, gdzie pomaga ludziom wrócić do formy.
 

Warsztat, jaki zdobywa, pozwala jej na realizację marzeń i przekazywanie swojej wiedzy innym. W pracy dietetyka zależy jej przede wszystkim na sukcesie ludzi, którym pomaga w dążeniu do zamierzonych celów.

 

Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych?
Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych?12 lat temu
Jak co roku w styczniu obiecujesz sobie zmianę trybu życia: przejście na dietę, częstsze ćwiczenia fizyczne, wykupienie karnetu na siłowni… Swoje postanowienia często jednak zastępujesz wymówkami i kolejny rok upływa Ci bez żadnych zmian. Jak wytrwać w postanowieniach? Czytaj więcej
Jak ograniczyć sól w diecie?
Jak ograniczyć sól w diecie?13 lat temu
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli dziennie. Tymczasem przeciętny Polak zjada jej 2 do 3 razy więcej. Jak ograniczyć spożycie soli na co dzień? Czy można wyeliminować ją z codziennego jadłospisu? Czytaj więcej
Etykiety na opakowaniach pod lupą!
Etykiety na opakowaniach pod lupą!13 lat temu
Jaka jest różnica między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia? Dlaczego warto czytać etykiety na opakowaniach żywności? Jakich informacji nie może zabraknąć na etykiecie i dlaczego? Kto odpowiada za treść zamieszczaną na etykietach? Czytaj więcej
Dieta na skórę, włosy i paznokcie
Dieta na skórę, włosy i paznokcie13 lat temu
Stan skóry, włosów i paznokci zależy przede wszystkim od tego, co dzieje się w organizmie. Sekret promiennej cery, lśniących włosów i zdrowych paznokci tkwi we właściwej diecie. Sprawdź, co dokładnie warto jeść, by mieć zdrowe włosy, skórę i paznokcie: jakie pierwiastki są potrzebne w diecie i gdzie je znajdziemy? Czytaj więcej
Odżywki w sporcie – czy warto je stosować?
Odżywki w sporcie – czy warto je stosować?13 lat temu
Dodają energii, odżywiają i dla wielu bywają niezastąpione w trakcie treningu sportowego: odżywki. Najpopularniejsze z nich to: napoje izotoniczne, glukoza, batoniki, specjalne koktajle i mleko w proszku. Czy warto je stosować? Czytaj więcej
Testosteron na widelcu!
Testosteron na widelcu!13 lat temu
Czy to, co jedzą mężczyźni, wpływa na poziom testosteronu w ich organizmach? Zdecydowanie tak! Panom, którzy chcą mieć dużo testosteronu, radzi się m.in. spożywanie produktów będących źródłem pełnowartościowego białka i cynku, będące źródłem kwasów omega-3 i bogate w kwas arachidonowy. Czytaj więcej
Jest Euro, są chipsy – o niezdrowych przekąskach
Jest Euro, są chipsy – o niezdrowych przekąskach13 lat temu
Zestaw kibica to głównie miękka kanapa, pilot do telewizora, piwo i niezdrowe przekąski: chipsy, chrupki, słone paluszki czy słodycze. Oglądając mecz, skupiamy się nie na tym, co i w jakiej ilości jemy, lecz na tym, co dzieje się na ekranie telewizora. Czy kibice są więc bardziej narażeni na nadwagę? Czytaj więcej
Dieta w wielkim mieście – jak zachować zdrowie w „dżungli”?
Dieta w wielkim mieście – jak zachować zdrowie w „dżungli”?13 lat temu
Wielkie miasto jest jak dżungla, w którym trzeba walczyć o przetrwanie. Podstawą zachowania zdrowia w takich warunkach jest dobór odpowiedniej diety. Nie masz czasu na przygotowanie obiadu i żywisz się w restauracjach typu fast food? Głodujesz cały dzień, a wieczorem pochłaniasz obfitą kolację? Zmień nawyki! Czytaj więcej
Wegetarianie mniej agresywni niż mięsożercy?
Wegetarianie mniej agresywni niż mięsożercy?13 lat temu
Okazuje się, że bezmięsny sposób odżywiania ma wpływ na poziom lęku i negatywnych emocji. Badania dowodzą, że wegetarianie są spokojniejsi i mniej agresywni niż ludzie stosujący tradycyjną dietę z uwzględnieniem mięsa. Dlaczego? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA