specjalista ds. żywienia, dyplomowany dietetyk, technolog żywności

 Absolwentka Katedry Żywienia Człowieka na Wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie (specjalizacja: dietetyka). Prywatnie osoba niezwykle pogodna, energiczna,  promująca zdrowy i aktywny tryb życia. Jej pasją jest medycyna i holistyczne podejścia do człowieka. Inspiruje się tematyką żywności i jej rolą w kształtowaniu zdrowia i wydolności fizycznej. Na co dzień komponuje indywidualnie dobrane plany żywieniowe mające na celu kształtowanie sylwetki, redukcję masy ciała, profilaktykę oraz wspomaganie leczenia wielu schorzeń. Dobiera kompleksowe programy terapii żywieniowej we wszystkich jednostkach chorobowych. Specjalizuje się również w żywieniu sportowców i suplementacji. W obszarze jej zainteresowań pozostają również zagadnienia związane z żywieniem grup osób o specjalnych potrzebach żywieniowych, tj. kobiet w ciąży, karmiących, dzieci.


Stale poszerza swoją wiedzę w oparciu o najnowszą literaturę fachową. Autorka licznych artykułów o tematyce żywieniowej, uczestniczka konferencji i szkoleń związanych z dietetyką, autorka cyklicznych seminariów dla osób aktywnych fizycznie. Wykładowca prowadzący kursy z zakresu żywienia i suplementacji (np. stadion Wisły Kraków, Studio Reha-Fit Gliwice, Szkoła Instruktorów Fitness Kraków), współuczestniczka badań na zwierzętach laboratoryjnych dotyczących wpływu różnych składników diety na fizjologię organizmu. Uczestniczka licznych eventów o tematyce zdrowotnej, w czasie których udziela konsultacji dietetycznych i wywiadów (m.in. Festiwale Zdrowia organizowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny, eventy Polskiego Stowarzyszenia Osób Dializowanych).


Doświadczenie jako dietetyk zdobyła w: Krakowskim Centrum Dietetyki i Promocji Zdrowia, w firmie All For Body, w Centrum Oceny Produktów, jako technolog żywności w: Dziale Prawa Handlowego w Biurze Głównym Tesco Polska i zakładzie PGPH "U Jędrusia", jako rejestrator ds. suplementów diety i ekspert w zakresie żywienia sportowców w Sport-Max PL. Na co dzień współpracuje z klubami fitness i siłowniami, głównie krakowskim Azik Fitness&Wellness, gdzie pomaga ludziom wrócić do formy.
 

Warsztat, jaki zdobywa, pozwala jej na realizację marzeń i przekazywanie swojej wiedzy innym. W pracy dietetyka zależy jej przede wszystkim na sukcesie ludzi, którym pomaga w dążeniu do zamierzonych celów.

 

Czy składniki bioaktywne wspomagają odchudzanie?
Czy składniki bioaktywne wspomagają odchudzanie?7 lat temu
Składniki bioaktywne zawarte w suplementach mogą przyczyniać się do redukcji masy ciała. Zwiększają uczucie sytości poprzez pęcznienie w żołądku. Jakie składniki bioaktywne dostępne są na rynku? Czy składniki bioaktywne są skuteczne? Czytaj więcej
Związek raka z dietą – co jeść, by być zdrowym?
Związek raka z dietą – co jeść, by być zdrowym?10 lat temu
Amerykański Instytut Onkologiczny podaje, że około ¹∕₃ przypadków raka ma związek z dietą. Inni badacze oceniają ten związek znacznie wyżej: na 60%. Co więc warto jeść, a co ograniczyć, by być zdrowym i nie chorować? Jakie zalecenia dotyczą mięsa, alkoholu, napojów, soli i suplementów diety? Czytaj więcej
Składniki bioaktywne – vademecum
Składniki bioaktywne – vademecum10 lat temu
Chcesz schudnąć i zażywasz kupowane w sklepie lub aptece suplementy diety reklamowane jako redukujące tkankę tłuszczową? Sprawdź, jak działają zawarte w nich składniki bioaktywne, czy są bezpieczne dla zdrowia i w jakich dawkach należy je przyjmować. Czytaj więcej
Cholesterol w jajku – fakty i mity
Cholesterol w jajku – fakty i mity10 lat temu
Cholesterol zawarty w jajku wcale nie jest taki niezdrowy i warto sięgać po jaja nawet kilka razy w tygodniu. Dlaczego? Kluczowe znaczenie w diecie ma odpowiednia proporcja choliny do cholesterolu, która w jajkach jest niemal idealna. Sprawdź, jak wybrać odpowiednie jaja w sklepie i jak je gotować, by nie pękały. Czytaj więcej
Wielkanoc na diecie – praktyczne porady
Wielkanoc na diecie – praktyczne porady10 lat temu
Jak wytrwać na diecie w czasie Wielkanocy, kiedy zewsząd kusi nas tyle pysznych i często kalorycznych dań? Mamy na to kilka rad! Sprawdź, jak jeść zdrowo i nie przytyć w święta! Czytaj więcej
Co jeść, by ograniczyć ból głowy?
Co jeść, by ograniczyć ból głowy?10 lat temu
Jakie produkty żywnościowe mogą potęgować lub wywoływać ból głowy? Przede wszystkim są to: sery dojrzewające (brie, stilton, cheddar), oliwki, awokado, czekolada, cytrusy, napoje energetyzujące, alkohol i dodatki do żywności (m.in. glutaminian sodu i sztuczne słodziki). Czytaj więcej
Zdrowie na talerzu – 10 superodżywczych warzyw
Zdrowie na talerzu – 10 superodżywczych warzyw10 lat temu
Warzywa powinny stanowić podstawę racjonalnego odżywiania. Brokuły, czosnek, szpinak, czerwona papryka to witaminowe bomby, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Co możesz zyskać spożywając codziennie kilka porcji tych warzyw? Czytaj więcej
10 super-odżywczych owoców
10 super-odżywczych owoców10 lat temu
Do 10 najbardziej odżywczych owoców możemy zaliczyć: jagody acai, maliny, grejpfruty, banany, kiwi, granaty, awokado, jagody, jabłka i czerwone winogrona. Sprawdź, dlaczego są takie zdrowe! Czytaj więcej
Ortoreksja – w pułapce zdrowego żywienia
Ortoreksja – w pułapce zdrowego żywienia10 lat temu
Przesadna dbałość o to, co się je, może prowadzić do ortoreksji – groźnej choroby o podłożu psychicznym. Ortoreksję powoduje często nadmierna dbałość o zdrowie, obsesyjna koncentracja na zdrowym odżywaniu lub chęć osiągnięcia idealnej sylwetki. Czym grozi ortoreksja i jak ją leczyć? Czytaj więcej
Tanio i zdrowo – zakupy z głową!
Tanio i zdrowo – zakupy z głową!10 lat temu
Chcesz odżywiać się zdrowo, ale wybieranie odpowiednich produktów w sklepie wydaje Ci się trudne? Wciąż masz za mało pieniędzy i nie wiesz, jak zaoszczędzić na zakupach? Sprawdź, jak kupować zdrowe jedzenie i nie przepłacać! Czytaj więcej