Galantyna może stanowić alternatywę dla popularnych wędlin. Przedstawimy dwa przepisy na przygotowanie galantyny z bakaliami na Boże Narodzenie.
Czytaj więcej
Coraz częściej docierają do nas informacje na temat złej jakości mięsa drobiowego sprzedawanego w sklepach. Czemu tak się dzieje? W poniższym artykule spróbujemy odpowiedzieć na te pytania.
Czytaj więcej
Słowo dieta w większości przypadków kojarzy nam się głównie z odchudzaniem. Musimy jednak wiedzieć, że niektóre choroby także wymagają zastosowania odpowiedniej diety, np. diety eliminacyjnej, i wcale nie chodzi tu o utratę kilogramów.
Czytaj więcej
Statystycznie co 6 sekund na naszej planecie z powodu głodu umiera jedno dziecko, a co siódmemu człowiekowi brakuje pożywienia. Co gorsze powyższe statystki z roku na rok ulegają pogorszeniu. To problem głodu, a czym jest niedożywienie?
Czytaj więcej
Prezerwatywy są najpopularniejszymi środkami antykoncepcyjnymi. Chronią też przed groźnymi chorobami przenoszonymi drogą płciową. Jakie są rodzaje prezerwatyw i jak je zakładać, by seks był bezpieczny?
Czytaj więcej
Istnieją produkty żywnościowe, których nie powinniśmy przechowywać w temperaturze panującej w lodówce. Dowiedz się, czego nie chować do lodówki.
Czytaj więcej
W kuchni staropolskiej gęsina bardzo często gościła na stołach naszych rodaków. W ostatnim czasie lata została trochę zapomniana, ale od niedawna można zauważyć wzrost zainteresowania mięsem gęsi.
Czytaj więcej
Niewłaściwie dobrana temperatura oraz brak higieny może powodować rozwój tak zwanych bakterii lodówkowych. Szczególnie niebezpieczna dla naszego zdrowia jest Listeria monocytogenes. Co zrobić, by uchronić się przed jej inwazją? Wszystkiego dowiesz się poniżej.
Czytaj więcej
Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie zakwalifikowali kozie mleko jako żywność funkcjonalną, czyli produkt, który oprócz funkcji odżywczych wykazuje działanie prozdrowotne dla naszego organizmu. Jakie jest zatem kozie mleko i czym się charakteryzuje?
Czytaj więcej