Niskie temperatury nie służą wszystkim produktom żywnościowym
Przechowywanie żywności we właściwych warunkach ma kluczowe znaczenie dla zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego. Z przyzwyczajenia, po powrocie ze sklepu większość produktów chowamy do lodówek myśląc, że niska temperatura spowoduje przedłużenie ich trwałości. Są jednak produkty, których nie powinniśmy przechowywać w takich temperaturach, ponieważ może to wywołać odwrotny efekt. Po przyjściu do domu i rozpakowaniu zakupów przypomnijmy sobie, w jaki sposób były one przechowywane w sklepie.
Zobacz także: Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Jakich produktów nie powinniśmy przechowywać w lodówce?
- Pieczywa - ponieważ niska temperatura powoduje przyspieszenie czerstwienia. Należy zwrócić uwagę na to, jak produkt jest zapakowany. W przypadku szczelnego zamknięcia nasze pieczywo spleśnieje. Jeżeli zakupiliśmy zbyt dużo - można je zamrozić - wtedy procesy czerstwienia nie zajdą. Zaleca się przechowywanie pieczywa w drewnianych lub plastikowych chlebakach;
- Ogórków oraz pomidorów ponieważ dużo szybciej się psują. Najlepiej je przechowywać w koszyku, na suchym blacie kuchennym lub na półmiskach;
- Ziemniaków, cebuli, marchwi, papryki ponieważ niska temperatura przyśpiesza ich psucie. Takie produkty przechowujmy w ciemnym i suchym miejscu;
- Jabłek, gruszek oraz owoców tropikalnych (mango, banany, ananas, papaja, awokado) ponieważ przechowywanie w lodówce spowoduje utracenie smaku i aromatu;
- Miodu, ponieważ następuje zamiana stanu skupienia z płynnego na stały. Optymalna temperatura dla miodu to ok. 10-15 °C najlepiej przechowywać go w ciemnym miejscu w szklanym opakowaniu - prawdziwy miód z czasem i tak skrystalizuje;
- Oleju (nawet otwartego), ponieważ niska temperatura może powodować mętnienie, a co za tym idzie olej nie będzie zdatny do spożycia. Wyjątkiem jest olej lniany, który wymaga niskich temperatur;
- Konserw (zamkniętych), ponieważ zostały one wcześniej utrwalone w odpowiedni sposób przez producenta;
- Produktów sypkich (sól, cukier, kasza, mąka, ryż, płatki), ponieważ nabiorą wilgoci. Należy je przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej w szklanych lub plastikowych opakowaniach;
- Kawy i herbaty ponieważ niska temperatura panująca w lodówce przyczyni się do utraty ich smaku i aromatu. Takie produkty najlepiej przechowywać w metalowych lub szklanych opakowaniach.
Zobacz także: Bakterie lodówkowe - dlaczego są groźne?