Gęsina – zapomnianie mięso warte uwagi

W kuchni staropolskiej gęsina bardzo często gościła na stołach naszych rodaków. W ostatnim czasie lata została trochę zapomniana, ale od niedawna można zauważyć wzrost zainteresowania mięsem gęsi.
/ 07.11.2012 13:16

gęsina

Fot. Fotolia

Kilka słów na temat gęsiny

Gęsina to tradycyjne polskie mięso cenne pod względem żywieniowym. Głównie jest spożywane 11 listopada oraz w okolicach Bożego Narodzenia. Szacuje się, że kilka lat temu statystyczny Polak spożywał jedynie 17 g tego rodzaju mięsa rocznie. Obecnie nastąpiło zwiększenie konsumpcji do około 30 g. Jeżeli chodzi o cenę tuszki gęsiny – jest ona znacznie droższa od drobiowej. Za żywą gąskę o wadze 1 kilograma trzeba zapłacić ok. 20 zł (koszt tuszki drobiowej kształtuje się na poziomie ok. 8 zł).

Co ciekawe, Polska jest największym producentem gęsiny na naszym kontynencie i rocznie eksportuje ponad 20 tysięcy ton gęsiny (głównie na rynek niemiecki). Na potrzeby rynku polskiego produkujemy jedynie 1500 ton.

Zobacz także: W jakim towarzystwie podać gęsinę?

Gęsina walory żywieniowe i zdrowotne

Od wielu lat uważa się, że mięso z gęsi jest bardzo zdrowe. Nawet nasze babcie twierdziły, że w przypadku choroby najlepsze jest spożycie właśnie gęsiny. Pod względem żywieniowym charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka, żelaza, witaminy A, E, D, PP, B1 oraz B2.

Co ciekawe zawiera jedynie 5% tłuszczu (wieprzowina 30%) głównie w formie nienasyconej, kluczowej dla zdrowia.

Struktura mięsa zależy od wieku tuszki. Uważa się, że im ptak jest młodszy tym mięso jest delikatniejsze.  Warto dodać, że gęsina jest szczególnie polecana przez lekarzy w przypadku osłabienia organizmu.  Najdelikatniejszymi fragmentami tuszki są pierś oraz podudzie a według kucharzy najlepsza gęsina jest serwowana w postaci pieczonej, smażonej lub duszonej. Według Artura Moroza gęsinę najlepiej upiec.

Umytą i dokładnie wysuszoną tuszkę gęsi należy natrzeć od środka i z zewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie na dno brytfanki, na której będziemy piec nasze mięso należy ułożyć warzywa (marchew, cebulę, seler, pietruszkę) oraz wcześniej przygotowaną tuszkę. Gęsinę pieczemy w przykryciu przez ok. 3 godziny i podajemy z ziemniakami. Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki chwilę przed wyjęciem z pieca należy usunąć przykrycie.

Jedzmy gęsinę!

W naszym kraju prowadzone są różne kampanie promujące gęsinę. Po raz kolejny w okresie listopad-grudzień  w województwie Kujawsko-Pomorskim odbywa się kampania pod tytułem „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, która ma charakter zarówno regionalny, jak i ogólnopolski.  Głównym celem akcji jest zwiększenie sprzedaży gęsiny na polskim rynku, a tym wzrost spożycia tego rodzaju mięsa przez Polaków.

Dodatkowo ruch Slow food zorganizował akcję "Gęsina na św. Marcina". W ramach prowadzonej kampanii w najlepszych restauracjach oraz w zwyczajnych domach promowane jest spożycie gęsiny poprzez ukazanie tradycji hodowania gęsi oraz przedstawienie przykładowych dań zawierających owe mięso.

Zobacz także: Dania z gęsiny - daj się przekonać!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)