POLECAMY

Bakterie lodówkowe – dlaczego są groźne?

Niewłaściwie dobrana temperatura oraz brak higieny może powodować rozwój tak zwanych bakterii lodówkowych. Szczególnie niebezpieczna dla naszego zdrowia jest Listeria monocytogenes. Co zrobić, by uchronić się przed jej inwazją? Wszystkiego dowiesz się poniżej.
Bakterie lodówkowe – dlaczego są groźne?

Ważna jest temperatura w naszych lodówkach

Aby uchronić się przed inwazją chorobotwórczych dla naszego organizmu bakterii, temperatura w lodówce nie powinna przekraczać 5 °C. Należy jednak zaznaczyć, że taka temperatura nie powoduje ich unieszkodliwienia. Przyczynia się jedynie do spowolnienia ich namnażania, co w znaczny sposób zmniejsza ryzyko zatrucia. Istnieje jednak bakteria, która rozwija się w niskich temperaturach (tak zwane psychrofil). Należy do nich między innymi Listeria monocytogenes.

Zobacz także: Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Kilka słów na temat bakterii

Jest to bakteria stosunkowo trudna do identyfikacji oraz eliminacji z otoczenia człowieka. Bytuje w jelicie człowieka i zaczyna zagrażać naszemu organizmowi w momencie otrzymania pożywienia (pożywki). W momencie uzyskania składników do  rozwoju bardzo szybko namnaża się na produktach spożywczych. Według normy zachowanie bezpieczeństwa produktów spożywczych dla Listerii monocytogenes (wykluczając produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego) wynosi 100 j tk/g (jednostek tworzących kolonie na 1 g produktu).

Przy spożyciu 100 g produktu w naszym przewodzie pokarmowym znajdzie się ok. 10 000 bakterii (taka ilość nie powoduje zatrucia pokarmowego). Szacuje się, że w przypadku pojawienia się objawów chorobowych wymagane jest ok. 100 000 komórek bakterii.

Listeria monocytogenes ma tendencję do powolnego namnażania się w lodówce dlatego też bardzo istotny jest fakt, że żywność należy przechowywać jak w najkrótszym czasie aby zminimalizować możliwość rozwoju tego organizmu w produktach żywnościowych. 

Należy zwrócić szczególną uwagę na czystość lodówek. Należy czyścić je regularnie. Najlepiej dwa razy w miesiącu wykorzystując ciepłą wodą i środek myjący. Niestety, większość z nas stosunkowo często rozmraża lodówki, wyjmujemy z nich produkty żywnościowe i dokładnie je czyścimy. Czasami dochodzi do sytuacji, kiedy takie wyroby nie podlegają myciu - i właśnie tutaj zaczyna się problem.

Na jakich produktach bytuje i co może powodować?

Listeria monocytogenes szczególnie rozwija na produktach wrażliwych na temperaturę np. w mleku, lodach, serach, rybach, mięsie oraz na surowych warzywach. W przypadku stwierdzenia zatrucia bakterią pojawiają się objawy podobne do grypy, czyli gorączka, kaszel, ostre bóle stawów itp. Objawy chorobowe mogą pojawić się już po 4 godzinach od spożycia pokarmu zarażonego tą bakterią. Dodatkowo, wywołuje ona bardzo groźną chorobę zwaną listeriozą (może powodować np. zapalenie opon mózgowych).

Szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet w ciąży, ponieważ Listeria monocytogenes przenika przez łożysko i może w ten sposób uszkodzić płód.

Zobacz także: Jak umyć lodówkę?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/5 lat temu
Ludzie nie dajcie się ogłupić. Kupuj dużo, wyżucaj bo stare i znowu kupuj, bo konsumpcja napędza gospodarkę.
/6 lat temu
Trzeba mieć świadomość jakie zagrożenia czychają w naszych lodówkach:)
/6 lat temu
Produkty świeże, jak sama nazwa mówi, mają być świeże, więc nie należy robić z nich zapasów czy trzymać w lodówce, szczególnie po otwarciu, dłużej niż 24 godziny. Ja dodatkowo przy wyborze lodówki, kierowałem się informacją, czy posiada specjalną wkładkę antybakteryjną ze srebra - to również pomaga uniknąć rozwijania się bakterii.
POKAŻ KOMENTARZE (1)