Ważna jest temperatura w naszych lodówkach
Aby uchronić się przed inwazją chorobotwórczych dla naszego organizmu bakterii, temperatura w lodówce nie powinna przekraczać 5 °C. Należy jednak zaznaczyć, że taka temperatura nie powoduje ich unieszkodliwienia. Przyczynia się jedynie do spowolnienia ich namnażania, co w znaczny sposób zmniejsza ryzyko zatrucia. Istnieje jednak bakteria, która rozwija się w niskich temperaturach (tak zwane psychrofil). Należy do nich między innymi Listeria monocytogenes.
Zobacz także: Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Kilka słów na temat bakterii
Jest to bakteria stosunkowo trudna do identyfikacji oraz eliminacji z otoczenia człowieka. Bytuje w jelicie człowieka i zaczyna zagrażać naszemu organizmowi w momencie otrzymania pożywienia (pożywki). W momencie uzyskania składników do rozwoju bardzo szybko namnaża się na produktach spożywczych. Według normy zachowanie bezpieczeństwa produktów spożywczych dla Listerii monocytogenes (wykluczając produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego) wynosi 100 j tk/g (jednostek tworzących kolonie na 1 g produktu).
Przy spożyciu 100 g produktu w naszym przewodzie pokarmowym znajdzie się ok. 10 000 bakterii (taka ilość nie powoduje zatrucia pokarmowego). Szacuje się, że w przypadku pojawienia się objawów chorobowych wymagane jest ok. 100 000 komórek bakterii.
Listeria monocytogenes ma tendencję do powolnego namnażania się w lodówce dlatego też bardzo istotny jest fakt, że żywność należy przechowywać jak w najkrótszym czasie aby zminimalizować możliwość rozwoju tego organizmu w produktach żywnościowych.
Należy zwrócić szczególną uwagę na czystość lodówek. Należy czyścić je regularnie. Najlepiej dwa razy w miesiącu wykorzystując ciepłą wodą i środek myjący. Niestety, większość z nas stosunkowo często rozmraża lodówki, wyjmujemy z nich produkty żywnościowe i dokładnie je czyścimy. Czasami dochodzi do sytuacji, kiedy takie wyroby nie podlegają myciu - i właśnie tutaj zaczyna się problem.
Na jakich produktach bytuje i co może powodować?
Listeria monocytogenes szczególnie rozwija na produktach wrażliwych na temperaturę np. w mleku, lodach, serach, rybach, mięsie oraz na surowych warzywach. W przypadku stwierdzenia zatrucia bakterią pojawiają się objawy podobne do grypy, czyli gorączka, kaszel, ostre bóle stawów itp. Objawy chorobowe mogą pojawić się już po 4 godzinach od spożycia pokarmu zarażonego tą bakterią. Dodatkowo, wywołuje ona bardzo groźną chorobę zwaną listeriozą (może powodować np. zapalenie opon mózgowych).
Szczególnie niebezpieczna jest dla kobiet w ciąży, ponieważ Listeria monocytogenes przenika przez łożysko i może w ten sposób uszkodzić płód.
Zobacz także: Jak umyć lodówkę?