Redaktorka działów Przepisy, Dom i Rodzina. Z wykształcenia filolożka polska i dziennikarka. Doświadczenie zawodowe zdobyła pod skrzydłami portalu Wirtualna Polska, w którym współtworzyła serwis zdrowotno-lifestyle'owy. Przez ponad rok działała również w obszarze social mediów, tworzyła przepisy i poradniki. W polki.pl wspiera także dział Uroda, skupiając się na bezpiecznej i profesjonalnej stylizacji paznokci w domu. Wiedzę w tym zakresie zdobyła i stale poszerza pod okiem instruktorów Indigo. Prywatnie wielka miłośniczka włoskiej kuchni, Formuły 1 i muzyki jazzowej. W sieci działa jako @bonjour.pazur.

Dżem, nalewka, a może syrop? Pomysły na przetwory z lawendy
Dżem, nalewka, a może syrop? Pomysły na przetwory z lawendy2 lata temu
Jeśli chcesz zrobić przetwory z lawendy albo z jej dodatkiem, możesz sięgnąć po świeże lub suszone kwiaty i gałązki. Lawenda to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych - pozwala ukoić stres i złagodzić niektóre dolegliwości bólowe, w tym ból brzucha czy migreny. To także doskonałe remedium na przeziębienie. Czytaj więcej
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy, że dodasz jeden składnik
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy, że dodasz jeden składnik2 lata temu
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Czasem zdarza się, że ze słoika wyjmujesz ogórki miękkie, a nawet puste w środku. Przyczyn może być wiele, ale możesz w łatwy sposób temu zapobiec. Wystarczy odpowiednie przygotowanie ogórków do kiszenia, a także dodanie do słoików kilku składników. Czytaj więcej
Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki
Orzeźwiający, słodko-kwaśny dżem z białej porzeczki2 lata temu
Dżem z białej porzeczki ma wyrazisty, słodko-kwaśny smak. To orzeźwiający dodatek do naleśników, gofrów i kanapek, ale także ciast czy lodów. Jego wykonanie jest bardzo proste, dzięki czemu możesz przygotować kilka lub kilkanaście słoików na jesień i zimę. Zobacz, jak przygotować dżem z białych porzeczek. Czytaj więcej
4 pomysły na lekkie ciasto z malinami
4 pomysły na lekkie ciasto z malinami2 lata temu
Pyszne, lekkie, a jednocześnie słodkie i idealnie wilgotne - takie powinno być letnie ciasto z malinami. Sezonowe owoce idealnie sprawdzają się zarówno do wypieków, jak i ciast na zimno. Przygotuj więc pyszny sernik, tartę, chlebek jogurtowy lub klasyczne ciasto z kremem i galaretką. Zobacz, jakie to proste. Czytaj więcej
Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację
Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację2 lata temu
Pieczona fasolka szparagowa z serem, sosem śmietanowym i zielonym groszkiem to idealna propozycja na sycący obiad lub wczesną kolację. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a smak jest wyrazisty i intensywny. To także doskonały pomysł na przekąskę podczas rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi. Czytaj więcej
Nie tylko bułka tarta z masłem... 4 pomysły na sos do fasolki szparagowej
Nie tylko bułka tarta z masłem... 4 pomysły na sos do fasolki szparagowej2 lata temu
Jaki sos do fasolki szparagowej będzie najlepszy? To zależy od tego, na co akurat masz ochotę. Możliwości jest mnóstwo! Możesz sięgnąć po klasyczny sos śmietanowy, pomidorowy albo zaszaleć z holenderskim sosem, kojarzącym się głównie z jajkami i szparagami. Jeśli chcesz coś lekkiego i wyrazistego w smaku, sięgnij po sos winegret. Czytaj więcej
Borówka brusznica a żurawina: podobieństwa i różnice
Borówka brusznica a żurawina: podobieństwa i różnice2 lata temu
Borówka brusznica a żurawina - niby takie same, a jednak inne. W sklepie czy na zdjęciu łatwo je pomylić, ale w rzeczywistości to dwa różne owoce o cudownych właściwościach zdrowotnych. Jeden z nich popularny jest w Polsce, po ten drugi chętnie sięgają Szwedzi. Jak rozróżnić borówkę brusznicę i żurawinę? Czytaj więcej
3 pomysły na kolację z fasolką szparagową w różnych odsłonach
3 pomysły na kolację z fasolką szparagową w różnych odsłonach2 lata temu
Fasolka szparagowa na kolację może mieć różne odsłony - możesz podać ją w formie sałatki i połączyć ze świeżymi warzywami oraz serem. Możesz także przygotować orientalne danie, idealne na chłodne wieczory. A jeśli tęsknisz za smakami dzieciństwa, co powiesz na klasyczną fasolkę z bułką tartą? Czytaj więcej
Ogórki są przerośnięte? Sprawdź, do czego je wykorzystać
Ogórki są przerośnięte? Sprawdź, do czego je wykorzystać2 lata temu
Co zrobić z dużych ogórków, jeśli są wyraźnie przerośnięte, czasem także lekko pożółkłe? Możesz śmiało wykorzystać je do przygotowania zimowych przetworów. Zdecyduj się na przykład po kiszone ogórki na zupę, sos do sałatek lub mięs, a także przetwory na każdy dzień. Sprawdź nasze propozycje na przerośnięte, duże ogórki. Czytaj więcej
Tylko jeden ruch, a twoje ogórki przestaną być gorzkie! Od której strony obierać ogórka?
Tylko jeden ruch, a twoje ogórki przestaną być gorzkie! Od której strony obierać ogórka?2 lata temu
Od której strony obierać ogórka, jeśli chcesz pozbyć się goryczki? Gorzkie ogórki często psują niejedną potrawę. Na szczęście jest na to prosty sposób. Aby pozbyć się tego nieprzyjemnego posmaku, zwróć uwagę na to, przy której końcówce warzywa była kiedyś łodyga, a która część miała kontakt z kwiatem. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA