Fasolka szparagowa na kolację to doskonały pomysł na lekką przekąskę. Smak “szparagówki” jest łagodny, dzięki czemu idealnie sprawdza się wieczorem. Możesz połączyć ją z ulubionymi warzywami, serem, stworzyć oryginalną sałatkę albo sięgnąć po sprawdzony przepis z dzieciństwa.
Spis treści:
- Fasolka szparagowa na kolację z bułką tartą
- Fasolka szparagowa na kolację z serem feta i pomidorkami
- Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku
Klasyczna fasolka szparagowa z bułką tartą
Kto nie zna tego prostego przepisu? Robiły go mamy, babcie, a teraz my częstujemy domowników i siebie pysznym wspomnieniem dzieciństwa.
Składniki:
- 300 g żółtej fasolki szparagowej,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj, obetnij ogonki, a następnie pokrój fasolkę na mniejsze kawałki.
- Wrzuć fasolkę na wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 12-15 minut),
- Odcedź i odstaw.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj bułkę tartą.
- Mieszaj intensywnie, aż cała się lekko zrumieni i wchłonie tłuszcz.
- Dodaj fasolkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystko razem.
fot. Fasolka szparagowa na kolację/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Fasolka szparagowa na kolację: sałatka z fetą i pomidorkami
Fasolka to idealna baza sałatek, które świetnie sprawdzają się nie tylko na kolację, ale także jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami.
Składniki:
- ok. 700 g żółtej i zielonej fasolki szparagowej,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g sera typu feta,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oliwy lub dowolnego oleju (może być smakowy).
Sposób przygotowania:
- Z fasolki odetnij ogonki, a pozostałą część pokrój na mniejsze kawałki.
- Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przełóż do miski.
- Pomidorki umyj i przekrój na pół, a ser pokrój w grubą kostkę.
- Wymieszaj wszystko, dodaj sól i pieprz, a także ulubione przyprawy według uznania.
- Całość polej olejem i wymieszaj. Pyszna fasolka szparagowa na kolację gotowa.
fot. Fasolka szparagowa na kolację z pomidorkami i fetą/Adobe Stock, alex9500
Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku
Idealna fasolka szparagowa na kolację w wersji azjatyckiej smakuje perfekcyjnie, jeśli dodasz do niej sezam i odrobinę sosu sojowego. Kombinuj i baw się połączeniami.
Składniki:
- ok. 700 g fasolki szparagowej,
- 300 g szpinaku baby,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka oleju,
- suszony czosnek,
- prażony sezam,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową ugotuj do miękkości (wcześniej usuń ogonki i umyj pod bieżącą wodą),
- Odcedź i przełóż do miski lub na talerz.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj szpinak.
- Podsmażaj, aż cały zmięknie i zmniejszy swoja objętość, a następnie dodaj przyprawy oraz czosnek.
- Wymieszaj warzywa, a następnie polej je sosem sojowym. Dopraw do smaku i polej resztą oleju ze smażenia.
- Posyp prażonym sezamem.
fot. Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku/Adobe Stock, olepeshkina
Czytaj także:
Zapiekanki z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa do słoików
Sałatka z fasolki szparagowej i jajka