3 pomysły na kolację z fasolką szparagową w różnych odsłonach

fasolka szparagowa na kolację fot. Adobe Stock, alicja neumiler
Fasolka szparagowa na kolację może mieć różne odsłony - możesz podać ją w formie sałatki i połączyć ze świeżymi warzywami oraz serem. Możesz także przygotować orientalne danie, idealne na chłodne wieczory. A jeśli tęsknisz za smakami dzieciństwa, co powiesz na klasyczną fasolkę z bułką tartą?
/ 16.07.2022 05:45
fasolka szparagowa na kolację fot. Adobe Stock, alicja neumiler

Fasolka szparagowa na kolację to doskonały pomysł na lekką przekąskę. Smak “szparagówki” jest łagodny, dzięki czemu idealnie sprawdza się wieczorem. Możesz połączyć ją z ulubionymi warzywami, serem, stworzyć oryginalną sałatkę albo sięgnąć po sprawdzony przepis z dzieciństwa.

Spis treści:

  1. Fasolka szparagowa na kolację z bułką tartą
  2. Fasolka szparagowa na kolację z serem feta i pomidorkami
  3. Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku

Klasyczna fasolka szparagowa z bułką tartą

Kto nie zna tego prostego przepisu? Robiły go mamy, babcie, a teraz my częstujemy domowników i siebie pysznym wspomnieniem dzieciństwa.

Składniki:

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, obetnij ogonki, a następnie pokrój fasolkę na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć fasolkę na wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 12-15 minut),
  3. Odcedź i odstaw.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj bułkę tartą.
  5. Mieszaj intensywnie, aż cała się lekko zrumieni i wchłonie tłuszcz.
  6. Dodaj fasolkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystko razem.

fasolka szparagowa na kolację z bułką tartą
fot. Fasolka szparagowa na kolację/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Fasolka szparagowa na kolację: sałatka z fetą i pomidorkami

Fasolka to idealna baza sałatek, które świetnie sprawdzają się nie tylko na kolację, ale także jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami.

Składniki:

  • ok. 700 g żółtej i zielonej fasolki szparagowej,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g sera typu feta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy lub dowolnego oleju (może być smakowy).

Sposób przygotowania:

  1. Z fasolki odetnij ogonki, a pozostałą część pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przełóż do miski.
  3. Pomidorki umyj i przekrój na pół, a ser pokrój w grubą kostkę.
  4. Wymieszaj wszystko, dodaj sól i pieprz, a także ulubione przyprawy według uznania.
  5. Całość polej olejem i wymieszaj. Pyszna fasolka szparagowa na kolację gotowa.

fasolka szparagowa na kolację z pomidorkami i fetą
fot. Fasolka szparagowa na kolację z pomidorkami i fetą/Adobe Stock, alex9500

Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku

Idealna fasolka szparagowa na kolację w wersji azjatyckiej smakuje perfekcyjnie, jeśli dodasz do niej sezam i odrobinę sosu sojowego. Kombinuj i baw się połączeniami.

Składniki:

  • ok. 700 g fasolki szparagowej,
  • 300 g szpinaku baby,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju,
  • suszony czosnek,
  • prażony sezam,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową ugotuj do miękkości (wcześniej usuń ogonki i umyj pod bieżącą wodą),
  2. Odcedź i przełóż do miski lub na talerz.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj szpinak.
  4. Podsmażaj, aż cały zmięknie i zmniejszy swoja objętość, a następnie dodaj przyprawy oraz czosnek.
  5. Wymieszaj warzywa, a następnie polej je sosem sojowym. Dopraw do smaku i polej resztą oleju ze smażenia.
  6. Posyp prażonym sezamem.

fasolka szparagowa na kolację po azjatycku
fot. Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku/Adobe Stock, olepeshkina

Czytaj także:
Zapiekanki z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa do słoików
Sałatka z fasolki szparagowej i jajka

Redakcja poleca

REKLAMA