Letnie ciasto z malinami doskonale pasuje do porannej kawy, popołudniowej herbaty, a także orzeźwiającej lemoniady czy wieczornego wina z przyjaciółką. To także idealna propozycja na imprezę rodzinną albo urodziny dziecka. Maliny mają neutralny, łagodny smak, a w towarzystwie słodkości zmieniają się w prawdziwą wakacyjną przekąskę.
Spis treści:
- Letnie ciasto z malinami i galaretką
- Letnie ciasto z malinami: tarta mascarpone
- Letnie ciasto z malinami: chlebek malinowy
- Sernik na zimno z malinami
Letnie ciasto z malinami i galaretką
Owocowe ciasta uwielbiają towarzystwo galaretki – dzięki temu są lekkie, orzeźwiające i idealnie słodkie. Świetnie smakują schłodzone i podane z mrożoną kawą albo gazowaną wodą z dodatkiem mięty, cytryny i imbiru.
Składniki:
- 400 g malin,
- 4 jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 180 g drobnego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina wody,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 2 opakowania galaretki truskawkowej albo malinowej.
Sposób przygotowania:
- Maliny przebierz, umyj i osusz.
- Piekarnik nastaw na 180°C i przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, a następnie ubij mikserem na sztywno.
- Stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce cukru, cały czas miksując na niewielkich obrotach.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do masy jajecznej i dodaj proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodaj cukier puder.
- W rondelku zagotuj wodę i rozpuść w niej żelatynę. Poczekaj, aż lekko przestygnie i dodaj całość do masy. Wymieszaj dokładnie.
- Gotowy krem przelej na biszkopt i wygładź szpatułką.
- Galaretki zalej gorącą wodą (możesz dodać jej trochę mniej, niż w przepisie na opakowaniu) i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Na wierzch ciasta ułóż maliny, a następnie zalej je gorącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
fot. Letnie ciasto z malinami i galaretką/Adobe Stock, beats_
Letnie ciasto z malinami: tarta mascarpone
Tarta to doskonała przekąska na letnie dni – kruche ciasto idealnie komponuje się z kremową masą i świeżymi owocami.
Składniki:
- 300 g malin,
- 250 g mąki pszennej typ 450,
- 150 g zimnego masła,
- szczypta soli,
- 50 g drobnego cukru,
- jajko,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier.
- Całość najpierw lekko posiekaj, a potem utrzyj mikserem – mieszanka ma mieć postać kruszonki.
- Dodaj jajko, miksuj jeszcze chwilę, a następnie zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto, a piekarnik nastaw na 190°C. Ciasto rozwałkuj, a następnie przełóż na wysmarowaną masłem formę do tarty. Możesz także wykleić ją kawałkami ciasta (bez wałkowania). Na koniec nakłuj widelcem dno, aby ciasto zbyt mocno nie urosło.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut, aż się zrumieni.
- Wyjmij upieczone ciasto i wystudź.
- W tym czasie umyj i osusz maliny, a następnie przygotuj krem: mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach.
- Kiedy masa zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i jeszcze chwilę miksuj.
- Gotowy krem wyłóż na spód tarty, wygładź szpatułką, a następnie ułóż na wierzchu maliny.
- Wstaw letnie ciasto z malinami do lodówki.
fot. Letnie ciasto z malinami: tarta z mascarpone/Adobe Stock, FomaA
Letnie ciasto z malinami: chlebek malinowy
Puszysty, wilgotny chlebek owocowy to prawdziwa gratka dla każdego fana słodkości. Możesz go jeść samego albo posmarować dżemem, czekoladą lub masłem orzechowym. Smacznego!
Składniki:
- 350 g malin,
- 350 g mąki pszennej + łyżka do posypania malin,
- 2 jajka,
- ok. 180 g drobnego cukru,
- 120 g masła,
- 250 ml gęstego jogurtu (może być grecki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wcześniej wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Maliny umyj i dobrze osusz.
- Masło rozpuść i przełóż do miski. Wystudź lekko, a następnie dodaj jajka, cukier zwykły i wanilinowy oraz jogurt.
- Całość wymieszaj do połączenia się składników, a następnie do środka przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej.
- Maliny obsyp mąką, a następnie dodaj większą część do masy. Mniej więcej garść odłóż do dekoracji.
- Gotową masę na chlebek przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny.
- Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
fot. Letnie ciasto z malinami: chlebek malinowy/Adobe Stock, Jérôme Rommé
Sernik na zimno z malinami
Idealne letnie ciasto z malinami? Oczywiście sernik na zimno! W połączeniu z owocami i galaretką będzie miał fantastyczny, orzeźwiający smak.
Składniki:
- 400 g malin,
- opakowanie galaretki malinowej,
- łyżka żelatyny,
- 1 kg twarogu na sernik,
- 150 g herbatników,
- 100 g masła,
- 130 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Galaretkę i żelatynę rozpuść w 300 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia (uważaj, aby nie zaczęła tężeć).
- Maliny umyj i pozostaw do wyschnięcia.
- Masło rozpuść, a herbatniki pokrusz w malakserze albo ręcznie. Następnie wysyp je na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dodaj masło i mieszaj, gnieć, wyrabiaj, aż całość dobrze się połączy.
- Twaróg przełóż do miski i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj lekko wystudzoną galaretkę i miksuj całość do pełnego połączenia się składników.
- Tak przygotowana masę wyłóż na herbatnikowy spód, wyrównaj szpatułką, a na wierzchu ułóż maliny (według uznania).
- Wstaw całość do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
fot. Letnie ciasto z malinami: sernik na zimno/Adobe Stock, noirchocolate
Czytaj także:
Herbata z liści malin
Maliny w ciąży
Jak suszyć maliny