4 pomysły na lekkie ciasto z malinami

letnie ciasto z malinami fot. Adobe Stock, GreenArt
Pyszne, lekkie, a jednocześnie słodkie i idealnie wilgotne - takie powinno być letnie ciasto z malinami. Sezonowe owoce idealnie sprawdzają się zarówno do wypieków, jak i ciast na zimno. Przygotuj więc pyszny sernik, tartę, chlebek jogurtowy lub klasyczne ciasto z kremem i galaretką. Zobacz, jakie to proste.
/ 20.07.2022 05:03
letnie ciasto z malinami fot. Adobe Stock, GreenArt

Letnie ciasto z malinami doskonale pasuje do porannej kawy, popołudniowej herbaty, a także orzeźwiającej lemoniady czy wieczornego wina z przyjaciółką. To także idealna propozycja na imprezę rodzinną albo urodziny dziecka. Maliny mają neutralny, łagodny smak, a w towarzystwie słodkości zmieniają się w prawdziwą wakacyjną przekąskę.

Spis treści:

  1. Letnie ciasto z malinami i galaretką
  2. Letnie ciasto z malinami: tarta mascarpone
  3. Letnie ciasto z malinami: chlebek malinowy
  4. Sernik na zimno z malinami

Letnie ciasto z malinami i galaretką

Owocowe ciasta uwielbiają towarzystwo galaretki – dzięki temu są lekkie, orzeźwiające i idealnie słodkie. Świetnie smakują schłodzone i podane z mrożoną kawą albo gazowaną wodą z dodatkiem mięty, cytryny i imbiru.

Składniki:

  • 400 g malin,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 180 g drobnego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina wody,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej albo malinowej.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przebierz, umyj i osusz.
  2. Piekarnik nastaw na 180°C i przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, a następnie ubij mikserem na sztywno.
  3. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce cukru, cały czas miksując na niewielkich obrotach.
  4. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do masy jajecznej i dodaj proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 35 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  6. Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodaj cukier puder.
  7. W rondelku zagotuj wodę i rozpuść w niej żelatynę. Poczekaj, aż lekko przestygnie i dodaj całość do masy. Wymieszaj dokładnie.
  8. Gotowy krem przelej na biszkopt i wygładź szpatułką.
  9. Galaretki zalej gorącą wodą (możesz dodać jej trochę mniej, niż w przepisie na opakowaniu) i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  10. Na wierzch ciasta ułóż maliny, a następnie zalej je gorącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

letnie ciasto z malinami i galaretką
fot. Letnie ciasto z malinami i galaretką/Adobe Stock, beats_

Letnie ciasto z malinami: tarta mascarpone

Tarta to doskonała przekąska na letnie dni – kruche ciasto idealnie komponuje się z kremową masą i świeżymi owocami.

Składniki:

  • 300 g malin,
  • 250 g mąki pszennej typ 450,
  • 150 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • 50 g drobnego cukru,
  • jajko,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier.
  2. Całość najpierw lekko posiekaj, a potem utrzyj mikserem – mieszanka ma mieć postać kruszonki.
  3. Dodaj jajko, miksuj jeszcze chwilę, a następnie zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto, a piekarnik nastaw na 190°C. Ciasto rozwałkuj, a następnie przełóż na wysmarowaną masłem formę do tarty. Możesz także wykleić ją kawałkami ciasta (bez wałkowania). Na koniec nakłuj widelcem dno, aby ciasto zbyt mocno nie urosło.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut, aż się zrumieni.
  6. Wyjmij upieczone ciasto i wystudź.
  7. W tym czasie umyj i osusz maliny, a następnie przygotuj krem: mocno schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach.
  8. Kiedy masa zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i jeszcze chwilę miksuj.
  9. Gotowy krem wyłóż na spód tarty, wygładź szpatułką, a następnie ułóż na wierzchu maliny.
  10. Wstaw letnie ciasto z malinami do lodówki.

letnie ciasto z malinami tarta z mascarpone
fot. Letnie ciasto z malinami: tarta z mascarpone/Adobe Stock, FomaA

Letnie ciasto z malinami: chlebek malinowy

Puszysty, wilgotny chlebek owocowy to prawdziwa gratka dla każdego fana słodkości. Możesz go jeść samego albo posmarować dżemem, czekoladą lub masłem orzechowym. Smacznego!

Składniki:

  • 350 g malin,
  • 350 g mąki pszennej + łyżka do posypania malin,
  • 2 jajka,
  • ok. 180 g drobnego cukru,
  • 120 g masła,
  • 250 ml gęstego jogurtu (może być grecki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wcześniej wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Maliny umyj i dobrze osusz.
  2. Masło rozpuść i przełóż do miski. Wystudź lekko, a następnie dodaj jajka, cukier zwykły i wanilinowy oraz jogurt.
  3. Całość wymieszaj do połączenia się składników, a następnie do środka przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  4. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej.
  5. Maliny obsyp mąką, a następnie dodaj większą część do masy. Mniej więcej garść odłóż do dekoracji.
  6. Gotową masę na chlebek przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny.
  7. Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

letnie ciasto z malinami chlebek malinowy
fot. Letnie ciasto z malinami: chlebek malinowy/Adobe Stock, Jérôme Rommé

Sernik na zimno z malinami

Idealne letnie ciasto z malinami? Oczywiście sernik na zimno! W połączeniu z owocami i galaretką będzie miał fantastyczny, orzeźwiający smak.

Składniki:

  • 400 g malin,
  • opakowanie galaretki malinowej,
  • łyżka żelatyny,
  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 150 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 130 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę i żelatynę rozpuść w 300 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia (uważaj, aby nie zaczęła tężeć).
  2. Maliny umyj i pozostaw do wyschnięcia.
  3. Masło rozpuść, a herbatniki pokrusz w malakserze albo ręcznie. Następnie wysyp je na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Dodaj masło i mieszaj, gnieć, wyrabiaj, aż całość dobrze się połączy.
  5. Twaróg przełóż do miski i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj lekko wystudzoną galaretkę i miksuj całość do pełnego połączenia się składników.
  6. Tak przygotowana masę wyłóż na herbatnikowy spód, wyrównaj szpatułką, a na wierzchu ułóż maliny (według uznania).
  7. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

letnie ciasto z malinami sernik na zimno z malinami
fot. Letnie ciasto z malinami: sernik na zimno/Adobe Stock, noirchocolate

Czytaj także:
Herbata z liści malin
Maliny w ciąży
Jak suszyć maliny
 

Tagi: maliny, ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA