Redaktorka działu Zdrowie w polki.pl. Od 20 lat zajmuje się tematyką zdrowia i medycyny, dzieląc się wiedzą popartą dowodami. Pierwsze dziennikarskie szlify zdobywała w dziale naukowym tygodnika Newsweek. Następnie pracowała jako dziennikarka, a później redaktor prowadząca w sieci specjalistycznych portali dla lekarzy. Publikowała artykuły na popularnych stronach internetowych, m.in. DOZ.pl i HelloZdrowie. Wyróżniona w ogólnopolskim konkursie dla dziennikarzy Kryształowe Pióra za wkład w poszerzanie wiedzy na temat chorób serca. W polki.pl przekazuje aktualne informacje  z różnych dziedzin, wierząc w to, że często wystarczy zrobić niewiele, aby zrobić dużo dla własnego zdrowia. Jest przekonana, że mnóstwo problemów z ciałem zaczyna się w umyśle, dlatego by jeszcze skuteczniej pomagać innym, zdobywa kwalifikacje w 4-letnim studium psychoterapii integratywnej. Prywatnie mama i żona, kochająca sport, przyrodę i życie.  

Poziom cukru a nerwica. Proste zmiany mogą wiele zmienić
Poziom cukru a nerwica. Proste zmiany mogą wiele zmienić2 lata temu
Nerwica to potoczna nazwa zaburzeń lękowych. Naukowcy dowodzą, że nieprawidłowe wahania poziomu glukozy, zwłaszcza jej niski poziom, mogą przyczynić się do rozwoju nerwicy. Szczególnie potwierdzają to badania nad cukrzycą. Właściwa dieta, ograniczenie stresu oraz aktywność fizyczna mogą poprawić poziom cukru, a dzięki temu również stan psychiczny. Czytaj więcej
Kiedy bakłażan jest trujący? Te objawy świadczą o zatruciu
Kiedy bakłażan jest trujący? Te objawy świadczą o zatruciu2 lata temu
Bakłażan jedzony z umiarem jest zdrowy i dostarcza organizmowi pożytecznych składników. Zawiera on jednak groźne glikoalkaloidy, które po spożyciu mogą powodować bardzo poważne zatrucia. Pieczenie, smażenie i obieranie obniżają zawartość toksycznych związków w bakłażanach. Czytaj więcej
Dynia ozdobna – czy jest trująca? Ten smak mówi wszystko
Dynia ozdobna – czy jest trująca? Ten smak mówi wszystko2 lata temu
Dynie ozdobne na ogół nie nadają się do jedzenia. Głównie za sprawą nieciekawego smaku, twardej skóry i małej ilości miąższu. Jeśli spróbowałeś dyni ozdobnej i miała ona gorzki smak, zdecydowanie nie należy jej jeść. To znak, że może być trująca. Czytaj więcej
Rwa kulszowa to nie tylko ból pleców na dole. Jak ją rozpoznać i leczyć?
Rwa kulszowa to nie tylko ból pleców na dole. Jak ją rozpoznać i leczyć?2 lata temu
Rwa kulszowa to ból promieniujący z dolnego odcinka pleców do nogi. Trwa zazwyczaj 1-4 tygodnie, ale czas jej trwania zależy w dużej mierze od tego, jak łagodzimy ból. Chorym na rwę kulszową zaleca się leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, okłady z lodu, odpoczynek i wizytę u lekarza, który podpowie, co robić, by uśmierzyć ból i pomóc sobie przy nawrocie dolegliwości. Czytaj więcej
Jesienne alergie. Co najbardziej uczula jesienią i jak sobie poradzić z objawami?
Jesienne alergie. Co najbardziej uczula jesienią i jak sobie poradzić z objawami?2 lata temu
Jesienne alergie są szczególnie uciążliwe. Sprzyjają temu większe stężenie dokuczliwych alergenów (zarodników pleśni i roztoczy), stres związany z powrotem do szkoły, jesienne infekcje, pojawienie się smogu, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach oraz odstawienie leków na czas wakacji. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na jesienne alergie. Czytaj więcej
RZS a zimno. Czy zimno szkodzi przy reumatoidalnym zapaleniu stawów?
RZS a zimno. Czy zimno szkodzi przy reumatoidalnym zapaleniu stawów?2 lata temu
Zimno jest jednocześnie wrogiem i sprzymierzeńcem chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Z jednej strony chłodne okłady mogą działać leczniczo, łagodzić ból, stan zapalny i obrzęk stawów podczas zaostrzenia choroby. Z drugiej strony dane naukowe dowodzą, że zimno bywa wyzwalaczem reumatoidalnego zapalenia stawów. Oto, co trzeba wiedzieć o działaniu zimna przy RZS. Czytaj więcej
Dlaczego pojawia się déjà vu? Kiedy to dziwne wrażenie może oznaczać chorobę mózgu?
Dlaczego pojawia się déjà vu? Kiedy to dziwne wrażenie może oznaczać chorobę mózgu?2 lata temu
Déjà vu, nazywane czasami „czkawką mózgu”, to krótkie, niesamowite wrażenie, że dana chwila w naszym życiu miała już miejsce. Deja vu jest częstym odczuciem i większość z nas doświadczyła go w życiu chociaż raz. Deja vu może wskazywać jednak na chorobę mózgu. Kiedy to dziwne wrażenie powinno skłonić do wizyty u lekarza? Czytaj więcej
10 mitów na temat zdrowia noworodka. Każdy rodzic powinien je znać
10 mitów na temat zdrowia noworodka. Każdy rodzic powinien je znać2 lata temu
Czy każdemu niemowlakowi musi się odbić po karmieniu? Jeśli noworodek płacze bez łez, to jak najszybciej trzeba skonsultować to z lekarzem? I klasyk... Czkawka u noworodka oznacza, że jest mu zimno? Obalamy popularne mity na temat zdrowia noworodków. Czytaj więcej
Czy aronia jest trująca? Oto, na co musisz uważać
Czy aronia jest trująca? Oto, na co musisz uważać2 lata temu
Koniec lata to sezon na owoce aronii. Te niemal czarne jagody wyróżniają się bogactwem przeciwutleniających antocyjanów. Regularne jedzenie aronii m.in. przeciwdziała cukrzycy i chorobom sercowo-naczyniowym. Niektóre fragmenty rośliny zawierają jednak związki przekształcające się w toksyczny cyjanowodór. Dlatego wiele osób zastanawia się, czy aronia jest trująca. Czytaj więcej
Czy pestki głogu są trujące? Uważaj, zanim sięgniesz po jego owoce
Czy pestki głogu są trujące? Uważaj, zanim sięgniesz po jego owoce2 lata temu
Pestki głogu, podobnie jak pestki innych roślin różowatych, w tym jabłek, gruszek, wiśni czy moreli, zawierają glikozydy cyjanogenne. Związki te przekształcają się w organizmie w toksyczny cyjanowodór. Chociaż obróbka oraz sam organizm neutralizują w pewnym stopniu toksyczne działanie pestek głogu, to jednak lepiej unikać ich spożywania i wykorzystywania w kuchni, np. do nalewek. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.