Trudno wyobrazić sobie Wigilię, na której wśród 12 potraw wigilijnych zabraknie smacznego dania, jakim jest karp w galarecie czy karp smażony.
Zanim jednak zabierzesz się za przygotowanie ryby i strojenie stołu na Wigilię, musisz wiedzieć jak wypatroszyć karpia i jak pokroić karpia w dzwonki.
Spis treści:
Jak wypatroszyć karpia krok po kroku?
Zobacz jak oprawić karpia, jeśli kupiłaś całą rybę (z wnętrznościami) lub otrzymałaś świeżo złowiony okaz:
- Dokładnie umyj całą rybę pod bieżącą wodą.
- Osusz ją i złap za ogon (aby się nie wyśliznęła, można ogon owinąć kawałkiem ścierki).
- Karp ma luźno osadzone łuski. Wystarczy, że oskrobiesz je nożem w kierunku od ogona ku głowie. Zrób to dokładnie.
- Opłucz rybę.
- Aby wyjąć wnętrzności, natnij płytko karpia w kierunku od odbytu ku podstawie głowy. Uważaj, by nie poprzecinać wnętrzności, zwłaszcza pęcherza żółciowego – w przeciwnym wypadku mięso zrobi się gorzkie. Usuń również skrzela - są niejadalne.
- Opłucz rybę dokładnie, ale niezbyt długo i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- Jeśli obawiasz się, że karp będzie miał mulisty smak (taki mają starsze okazy) – obłóż go solą i cebulą na noc. Możesz też włożyć mięso do zaprawy z wody, octu (4:1), soli, cytryny i cebuli na kilka godzin. Przed dalszą obróbką rybę koniecznie osusz.
fot. Adobe Stock
Jak pokroić karpia?
Karpia możesz pokroić w dzwonki lub podzielić na filety.
Jak pokroić karpia w dzwonki?
Aby pokroić karpia w dzwonki, rybę połóż na desce do krojenia i podziel ją ostrym nożem na 2-centymetrowe plastry, odrzucając głowę i ogon.
Karp pokrojony w dzwonki to dobre przygotowanie ryby do smażenia i pieczenia.
Jak filetować karpia?
- Przygotuj ostry i giętki nóż.
- Połóż rybę na boku, natnij mięso przy głowie i skręć/wsuń nóż tak, aby znalazł się pomiędzy kręgosłupem (z ościami) a tkanką mięśniową. Nóż powinien być w pozycji prostopadłej do kręgosłupa.
- Przesuwaj nóż w stronę ogona, odcinając tym samym filet. Dobrze jest podczas tej czynności przytrzymywać rybę z góry, aby filet był równy.
- Czynność tę powtórz, przewracając rybę na drugą stronę (ale wycięty już filet odłóż na bok).
Resztki świeżej ryby, czyli głowę, ogon i kręgosłup, możesz wykorzystać ewentualnie na zupę rybną (robi się na nich wywar, dodając seler, cebulę i pora, a następnie przecedza i dodaje pozostałe składniki – ziemniaki, kukurydzę, mleko).
fot. Adobe Stock
Artykuł powstał na podstawie tekstu Doroty Dardzińskiej. Pierwotnie został opublikowany 22.11.2010.
Zobacz przepisy na karpia: