Jak pokroić karpia i jak wypatroszyć karpia krok po kroku?

jak pokroić karpia fot. Adobe Stock
Aby pokroić karpia w dzwonki, przygotuj duży i ostry nóż. Dzwonki powinny mieć szerokość około 2 cm. Przy patroszeniu karpia, uważaj na woreczek żółciowy - jeśli go przetniesz, mięso będzie gorzkie i niesmaczne.
/ 19.11.2020 12:11
jak pokroić karpia fot. Adobe Stock

Trudno wyobrazić sobie Wigilię, na której wśród 12 potraw wigilijnych zabraknie smacznego dania, jakim jest karp w galarecie czy karp smażony.

Zanim jednak zabierzesz się za przygotowanie ryby i strojenie stołu na Wigilię, musisz wiedzieć jak wypatroszyć karpia i jak pokroić karpia w dzwonki.

Spis treści:

  1. Jak wypatroszyć karpia?
  2. Jak pokroić karpia?

Jak wypatroszyć karpia krok po kroku?

Zobacz jak oprawić karpia, jeśli kupiłaś całą rybę (z wnętrznościami) lub otrzymałaś świeżo złowiony okaz:

  1. Dokładnie umyj całą rybę pod bieżącą wodą.
  2. Osusz ją i złap za ogon (aby się nie wyśliznęła, można ogon owinąć kawałkiem ścierki).
  3. Karp ma luźno osadzone łuski. Wystarczy, że oskrobiesz je nożem w kierunku od ogona ku głowie. Zrób to dokładnie.
  4. Opłucz rybę. 
  5. Aby wyjąć wnętrzności, natnij płytko karpia w kierunku od odbytu ku podstawie głowy. Uważaj, by nie poprzecinać wnętrzności, zwłaszcza pęcherza żółciowego – w przeciwnym wypadku mięso zrobi się gorzkie. Usuń również skrzela - są niejadalne.
  6. Opłucz rybę dokładnie, ale niezbyt długo i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  7. Jeśli obawiasz się, że karp będzie miał mulisty smak (taki mają starsze okazy) – obłóż go solą i cebulą na noc. Możesz też włożyć mięso do zaprawy z wody, octu (4:1), soli, cytryny i cebuli na kilka godzin. Przed dalszą obróbką rybę koniecznie osusz.

jak wypatroszyć karpia
fot. Adobe Stock

Jak pokroić karpia?

Karpia możesz pokroić w dzwonki lub podzielić na filety.

Jak pokroić karpia w dzwonki?

Aby pokroić karpia w dzwonki, rybę połóż na desce do krojenia i podziel ją ostrym nożem na 2-centymetrowe plastry, odrzucając głowę i ogon.

Karp pokrojony w dzwonki to dobre przygotowanie ryby do smażenia i pieczenia.

Jak filetować karpia?

  1. Przygotuj ostry i giętki nóż.
  2. Połóż rybę na boku, natnij mięso przy głowie i skręć/wsuń nóż tak, aby znalazł się pomiędzy kręgosłupem (z ościami) a tkanką mięśniową. Nóż powinien być w pozycji prostopadłej do kręgosłupa.
  3. Przesuwaj nóż w stronę ogona, odcinając tym samym filet. Dobrze jest podczas tej czynności przytrzymywać rybę z góry, aby filet był równy.
  4. Czynność tę powtórz, przewracając rybę na drugą stronę (ale wycięty już filet odłóż na bok).

Resztki świeżej ryby, czyli głowę, ogon i kręgosłup, możesz wykorzystać ewentualnie na zupę rybną (robi się na nich wywar, dodając seler, cebulę i pora, a następnie przecedza i dodaje pozostałe składniki – ziemniaki, kukurydzę, mleko).

jak pokroić karpia w dzwonki
fot. Adobe Stock

Artykuł powstał na podstawie tekstu Doroty Dardzińskiej. Pierwotnie został opublikowany 22.11.2010.

Zobacz przepisy na karpia:

Sprawdzone sposoby na pyszną świąteczną rybę: zobacz, jak przygotować karpia na Wigilię
Sprawdzone sposoby na pyszną świąteczną rybę: zobacz, jak przygotować karpia na Wigilię
Jak przygotować karpia na Wigilię, aby zachwycił wszystkich gości przy stole? Karp to ryba, która nie każdemu przypada do gustu ze względu na swój "błotny" posmak. Na szczęście można go przygotować w taki sposób, aby zyskał doskonały, świąteczny smak i aromat. Zobacz, jak przygotować idealnego karpia na święta.
Prawdziwa zupa rybna. Sprawdzony przepis nie tylko na święta
Prawdziwa zupa rybna. Sprawdzony przepis nie tylko na święta
Prawdziwa zupa rybna powinna być przygotowana na głowach i kręgosłupach rybich, które pozostają po filetowaniu. Dodaj też włoszczyznę, pory i cebule.
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Duszony karp po żydowsku kojarzy się z karpiem w galarecie. Ale istnieje też jego tradycyjna, duszona wersja.
Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko
Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko
Aby przygotować pysznego karpia w zalewie octowej, nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy dobrej jakości ryba oraz odpowiednio przygotowana zalewa octowa. Jak dobrze zamarynować karpia, aby był pyszny i sprawdził się nie tylko na święta, ale także na inne okazje? Zobacz te 3 przepisy.
Chrupiący karp pieczony w piekarniku na 3 sposoby. Przygotuj go w maśle, cebuli albo z miodem
Chrupiący karp pieczony w piekarniku na 3 sposoby. Przygotuj go w maśle, cebuli albo z miodem
Nie musisz smażyć ryby na Wigilię. Na świąteczny stół poleca się także chrupiący karp pieczony w piekarniku. Tak przygotowana świąteczna ryba będzie idealny uzupełnieniem kolacji, a także ciekawą przekąską lub daniem obiadowym w kolejne dni. Zobacz, jak przygotować pieczonego karpia na 3 sposoby.
Karp nie tylko w Wigilię. Zobacz nasze sprawdzone przepisy
Karp nie tylko w Wigilię. Zobacz nasze sprawdzone przepisy
Karp to dosyć zapomniana, ale bardzo smaczna ryba. Zwykle jada się ją tylko jeden raz w roku – w Wigilię, a szkoda! Warto wprowadzić ją do jadłospisu też w innych miesiącach.
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Klasyka w nietypowej odsłonie!
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Wigilia bez świątecznego karpia straciłaby wiele ze swojego uroku. Zobacz przepis na tę tradycyjną rybę.
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami koniecznie musi pojawić się na Twoim wigilijnym stole.

Redakcja poleca

REKLAMA