Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Spód:

Reklama
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 dag masła
  • łyżka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko

Masa:

  • 6 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kg twarogu mielonego
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik wiedeński!

  1. Foremkę o średnicy 19 cm wysmaruj masłem. Do jej boków przyklej pasek papieru do pieczenia.
  2. Z podanych składników zagnieć ciasto i wylep nim dno foremki.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając, dodawaj kolejno żółtka i twaróg.
  4. Dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy.
  5. Białka ubij, połącz delikatnie z masą serową.
  6. 1/3 masy przełóż do formy, posyp łyżeczką cynamonu, nałóż połowę pozostałej masy, posyp cynamonem, przykryj resztą masy, posyp cynamonem.
  7. Zamieszaj delikatnie wykałaczką, by na wierzchu powstały wzorki.
  8. Piecz godzinę w 180°C.
  9. Ostudź w piekarniku.
Reklama

Zobacz inne przepisy na serniki:

Sernik waniliowy - przepis
Sernik - przepis Ani Starmach
Sernik chałwowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama