Sernik wiedeński - przepis składniki i przygotowanie

Pachnący, wilgotny i subtelny!
/ 27.12.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik wiedeński - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Spód:  


  • 1/2 szklanki mąki  
  • 4 dag masła  
  • łyżka cukru pudru  
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • żółtko

Masa:  


  • 6 dag masła  
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 3 jajka  
  • 1/2 kg twarogu mielonego  
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego  
  • 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik wiedeński!

  1. Foremkę o średnicy 19 cm wysmaruj masłem. Do jej boków przyklej pasek papieru do pieczenia.
  2. Z podanych składników zagnieć ciasto i wylep nim dno foremki.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Ucierając, dodawaj kolejno żółtka i twaróg.
  4. Dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy.
  5. Białka ubij, połącz delikatnie z masą serową.
  6. 1/3 masy przełóż do formy, posyp łyżeczką cynamonu, nałóż połowę pozostałej masy, posyp cynamonem, przykryj resztą masy, posyp cynamonem.
  7. Zamieszaj delikatnie wykałaczką, by na wierzchu powstały wzorki.
  8. Piecz godzinę w 180°C.
  9. Ostudź w piekarniku.

Zobacz inne przepisy na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA