Reklama

To, że na świątecznym stole powinno pojawić się 12 potraw wigilijnych, wie chyba każda z nas. Skąd wzięła się ta tradycja? Dlaczego jemy kapustę z grzybami, rybę i makowca?

Reklama

Dlaczego na stole powinno być 12 potraw?

Ilość dań ma symbolizować 12 apostołów. W zależności od regionu i tradycji, wigilijne menu może się nieco różnić, ale zwyczajowo powinny znaleźć się w nim wszystkie płody ziemi, dlatego większość dań opiera się na zbożach, grzybach i maku.

Tradycja nakazuje, że każdej potrawy na wigilijnym stole należy spróbować. Ma to zapewnić szczęście przez cały rok. Wszystkie dania są postne (jarskie), czyli nie zawierają mięsa - składają się za to w dużej mierze z kapusty, ryb (symbolizującej chrześcijaństwo, chrzest i odrodzenie się życia), korzennych przypraw i słodkich wypieków z bakaliami.

12 tradycyjnych wigilijnych potraw (lista):

  1. Barszcz czerwony wigilijny
  2. Zupa grzybowa
  3. Karp smażony
  4. Pierogi z kapustą i grzybami
  5. Kapusta z grochem
  6. Ryba po grecku
  7. Śledź
  8. Kapusta wigilijna
  9. Paszteciki wigilijne
  10. Kluski z makiem
  11. Kompot z suszu
  12. Piernik

Symbolika wigilijnych potraw

Symbole i zwyczaje bożonarodzeniowe mają wieloletnią tradycję i ukryte znaczenie. Czy wiesz, co symbolizują wigilijne potrawy? I co ma zapewnić ich spożywanie w wigilijny wieczór?

Reklama
  • Ryby - są gwarancją zdrowia i dostatku. Karp symbolizuje siłę i obfitość.
  • Grzyby - od dawna wierzy się, że zapewniają zdrowie i dostatek.
  • Orzechy - są zazwyczaj dodawane do wypieków. Ich pojawienie się na wigilijnym stole gwarantuje pieniądze i płodność.
  • Mak - na stole powinna pojawić się chociaż jedna potrawa zwierająca mak, który gwarantuje pomyślność i bogactwo.
  • Miód - to symbol szczęścia i miłości. Osoby, które spożywają go w wigilijny wieczór zapewniają sobie przychylność sił nadprzyrodzonych.
Reklama
Reklama
Reklama