Kiedy zbierać czarny bez? Kiedy zbierać kwiaty, a kiedy owoce? Czy można to robić w sierpniu?
Kiedy zbierać owoce czarnego bzu, a kiedy kwiaty? Krzew ten bardzo obficie kwitnie wiosną i na początku lata - wtedy możesz na bieżąco zbierać kwiaty i tworzyć z nich piękne bukiety albo robić przetwory czy syropy. Owoce zbiera się, kiedy są już dojrzałe, czyli pod koniec lata. Dzień zbiorów powinien być ciepły i suchy.

Zarówno z kwiatów, jak i owoców czarnego bzu możesz przygotować syropy, soki lub aromatyczne dodatki do herbaty. Pyszne przetwory z czarnego bzu są zdrowe i doskonale sprawdzają się jako wsparcie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Kiedy jest odpowiedni czas na zbiory?
Spis treści:
Czarny bez: kiedy zbierać owoce?
Czarny bez owocuje intensywnie w sierpniu i wrześniu. Końcówka lata to więc idealny moment na zbiory. Ważne jest, aby owoce były dojrzałe, wtedy zrobisz z nich najlepsze przetwory. Czarny bez warto zbierać w ciepłym i suchym okresie. Najlepiej, aby przez kilka dni utrzymywała się bezdeszczowa pogoda i w miarę wysoka temperatura. Dzięki temu owoce będą od razu gotowe do obróbki.
Zbieraj owoce w całości, razem z gałązkami i pędami. Następnie wszystkie przebierz i usuń zepsute, uszkodzone albo wysuszone okazy. Owoce umyj, osusz, a następnie przygotuj pyszny sok z czarnego bzu, dżemy albo wykorzystaj je jako dodatek do pysznych ciast.

Kiedy zbiera się kwiaty bzu?
Kwiaty bzu nie tylko intensywnie pachną, ale mają także szereg właściwości zdrowotnych. Możesz je zasuszyć i stworzyć z nich dekorację do domu albo przygotować pyszną nalewkę z kwiatów bzu lub gęsty syrop.
Czarny bez kwitnie przez całą wiosnę, dlatego możesz zbierać kwiaty na bieżąco w terminie od maja aż do lipca. Jeśli nie zdążysz zebrać wszystkich kwiatostanów i zaczną one przekwitać, zerwij je, aby nie pobierały wody ani składników odżywczych.
W ten sposób pobudzisz także roślinę do dalszego kwitnienia. Bukiety z czarnego bzu pięknie prezentują się w domu i na balkonie, a kwiaty możesz dobrze opłukać i wykorzystać np. jako dekorację do ciast. Pamiętaj, że są one jadalne dopiero po obróbce - zerwane prosto z drzewa mogą być jedynie ozdobą.

Czytaj także:
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kto nie powinien pić soku z bzu?
Kiedy przycinać bez?