Kiedy zbierać fasolkę szparagową i jak długo trzeba czekać, aby była dojrzała? Oto najważniejsze wskazówki

Kiedy zbierać fasolkę szparagową fot. Adobe Stock, Jacques Durocher
Kiedy zbierać fasolkę szparagową i skąd wiadomo, że jest już dojrzała? Okres wegetacji szparagówki to zaledwie 60-80 dni, dlatego możesz dosiewać ją w ciągu roku. Najczęściej termin zbioru to okres od lipca do września. Ważne jest, aby całą roślinę "obrać" ze strąków przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami.
/ 29.07.2023 09:22
Kiedy zbierać fasolkę szparagową fot. Adobe Stock, Jacques Durocher

Nawet po zbiorach fasolki szparagowej roślina może jeszcze plonować. Dlatego nie obrywaj strąków, ale delikatnie je przycinaj. Rób to na bieżąco, aby nie robić zbędnych zapasów tylko wykorzystywać szparagówkę od razu.

Spis treści:

  1. Kiedy zbierać fasolkę szparagową?
  2. Jak zbierać fasolkę szparagową?
  3. Jak długo rośnie fasolka szparagowa?

Kiedy zbierać fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową zbiera się na bieżąco od lipca do września. Po posianiu pierwsze plony są dojrzałe po mniej więcej dwa - trzy miesiące. Strąki muszą osiągnąć długość 15-20 cm. Ważne, żeby zebrać je, zanim jeszcze zaczną pęcznieć.

Im częściej zbierasz fasolkę, tym więcej plonów może wypuszczać. Obrywanie lub obcinanie strąków pobudza roślinę do produkcji nowych owoców, dzięki czemu możesz cieszyć się szparagówką przez cały letni sezon - nie tylko klasycznymi odmianami, ale także np. fioletową fasolką szparagową. Pamiętaj, aby zebrać wszystkie strączki przed wystąpieniem pierwszych jesiennych przymrozków. 

Jak wygląda dojrzala Fasolka szparagowa?

fot. Kiedy zbierać fasolkę szparagową/Adobe Stock, Anjelika Gretskaia

Jak zbierać fasolkę szparagową?

Regularnie oglądaj roślinę i zerkaj, czy są już gotowe strąki (czyli takie, które osiągnęły odpowiednią długość). Najczęściej dojrzała fasolka znajduje się na dole tyczki, ale musisz przejrzeć ją w całości. Zbierz w pierwszej kolejności te strąki, które mogą już zacząć pęcznieć.

Pamiętaj też, aby nie obrywać ich agresywnie. Zamiast tego użyj niewielkiego sekatora lub ostrego nożyka. Dzięki temu nie uszkodzisz rośliny i bezpiecznie pobudzisz ją do wydawania kolejnych plonów. Najlepiej jest ugotować fasolkę szparagową lub przygotować ją w piekarniku od razu po zebraniu. Jeśli masz jej zbyt dużo, przygotuj pyszną szparagówkę na zimę do słoików.

Dobrym pomysłem jest także zamrożenie fasolki i wykorzystanie jej do gotowania w późniejszym czasie. Możesz ją bezpiecznie trzymać w zimnie od 6 do 12 miesięcy.

Jak długo rośnie fasolka szparagowa?

Okres wegetacji fasolki szparagowej jest dość krótki - wynosi ok. 60-80 dni. Dzięki temu możliwe jest jej dosiewanie, a także regularne owocowanie przez 2-3 miesiące. Oczywiście ważne jest też to, jak dbasz o roślinę. Fasolka lubi towarzystwo innych warzyw, ale co sezon musi być posadzona na podłożu, na którym poprzednio nie rosły strączki.

Szparagówkę najlepiej posadzić obok dyni, kukurydzy, kapusty, a także typowych warzyw z domowego ogródka, czyli marchwi, koperku czy buraka.

Jak zbierać fasolę szparagowa?

fot. Kiedy zbierać fasolkę szparagową/Adobe Stock, redcarpett

Czytaj także:
Pomysły na sos do fasolki szparagowej
Kolacja z fasolką szparagową
Indeks glikemiczny fasolki szparagowej

Redakcja poleca

REKLAMA