Dawniej kamelia japońska była stosowana w medycynie ludowej, dzisiaj raczej spełnia jedynie funkcje dekoracyjne. Dobrze prezentuje się na balkonach i tarasach, ale może być uprawiana także w domu. Pasuje do większych pomieszczeń, ponieważ mocno się krzewi.
Spis treści:
- Odmiany kamelii japońskiej
- Kamelia japońska: wymagania
- Uprawa kamelii japońskiej
- Kamelia: choroby i szkodniki
Kamelia japońska: odmiany
Kamelia japońska to zimozielony krzew, który zakwita najczęściej zimą i wiosną. W naturalnych warunkach może mieć nawet 15 metrów wysokości, ale uprawiana w domu czy ogrodzie osiąga maksymalnie 2 metry. Mocno się rozkrzewia, prezentując skórzaste liście, których kolor różni się w zależności od odmiany. Zakwita na czerwono, różowo, żółto lub biało, czasem już w połowie stycznia. Kwiaty przeważnie nie mają żadnego zapachu, ale są piękne przez swoje pokaźne rozmiary.
Najpopularniejsze odmiany kamelii japońskiej to:
- Brushfield - kwitnie na żółto;
- Lady Campbell - kwitnie na żywoczerwono;
- Lavinia Maggi - kwitnie na jasnoróżowo.
fot. Kamelia japońska/Adobe Stock, Alexandra
Kamelia japońska: wymagania
Kamelia japońska to prawdziwa księżniczka wśród zimozielonych roślin. Potrafi być naprawdę kapryśna. Przede wszystkim musisz jej zapewnić odpowiednie warunki. Kamelia przede wszystkim nie toleruje mocnego nasłonecznienia i preferuje półcień lub stanowiska z łagodnym, rozproszonym światłem. Potrzebuje lekko kwaśnej, przepuszczalnej gleby. Możesz mieszać ją z piaskiem i torfem.
Ważna jest także temperatura - roślina ta nie lubi upałów, a idealna temperatura do rozwoju to ok. 16 stopni w okresie kwitnienia oraz 20 w okresie spoczynku. W okresie letnim i wczesnojesiennym zdecydowanie warto przenieść na zewnątrz kamelię uprawianą w pomieszczeniu, ale kapryśna roślina często na zmianę miejsca reaguje gubieniem pąków kwiatowych.
W grudniu idealną temperaturą dla kamelii będzie maksymalnie 10 stopni - sprzyja ona rozwojowi pąków i wypuszczaniu kwiatów.
Uprawa kamelii japońskiej
W naszych warunkach klimatycznych możliwa jest jedynie uprawa kamelii japońskiej w donicy. Może ona stać zarówno w pomieszczeniu, jak i ogrodzie, ale kamelia nie będzie dobrze rosła bezpośrednio w gruncie. Najlepiej rośnie na zabudowanych werandach, oranżeriach oraz w zimowych ogrodach, gdzie ma optymalne warunki wzrostu. Uprawa w domu jest trudniejsza, ale nie niemożliwa.
Dodatkowo roślina wymaga obfitego podlewania w okresie kwitnienia oraz wiosną i latem. Jesienią zdecydowanie należy ograniczyć podlewanie, ale pilnować, aby ziemia nie była nadmiernie wysuszona.
Kamelia japońska: nawożenie i przycinanie
Kamelia japońska wymaga nawożenia w okresie wiosennym i jesiennym. Wykorzystaj do tego nawozy do roślin kwasolubnych, np. do azalii. Roślina nie wymaga przycinania co roku, a jedynie raz na kilka lat. Wykonuj wtedy cięcie odmładzające, kosmetyczne. Pamiętaj, aby zawsze robić to po kwitnieniu.
Kamelia wymaga przesadzania raz na 2-3 lata, kiedy aktualna donica czy skrzynia okaże się już za ciasna. Roślina nie przepada za przenoszeniem, ale jest to niezbędne, aby mogła dobrze się rozwijać.
fot. Kamelia japońska/Adobe Stock, yunjung
Kamelia japońska: choroby
Kamelia jest odporna na choroby, ale mogą ją atakować szkodniki, takie jak mszyce czy tarczniki. Wówczas konieczne będzie stosowanie łagodnych środków owadobójczych w sprayu lub pod postacią pałeczek, które wkłada się do ziemi.
Dodatkowo kamelia dość szybko reaguje na błędy w pielęgnacji. Wówczas zrzuca pąki kwiatowe lub nie rozwija nowych, często także gubi liście. Nie toleruje też za wysokiego pH podłoża, a czasem też przenoszenia, którego jednocześnie potrzebuje. Jest to zdecydowanie wymagająca roślina, ale odwdzięcza się pięknym wyglądem.
fot. Kamelia japońska w donicy/Adobe Stock, MarinoDenisenko
Czytaj także:
Rośliny idealne do sypialni
Kiedy sadzić drzewka owocowe?
Najlepszy moment na sianie trawy