Smakowity Dzień Dziecka

Co najbardziej lubią jeść dzieci? Oczywiście słodycze! Mamom to dziecięce upodobanie do słodkości trochę mniej w smak, ale w Dniu Dziecka sprawmy radość naszym maluchom i pozwólmy im na małe, słodkie „co nieco”! Rzecz jasna na deser. Dzień Dziecka to w końcu wielkie święto i należy je uczcić jak należy.
/ 30.05.2009 09:20
Co najbardziej lubią jeść dzieci? Oczywiście słodycze! Mamom to dziecięce upodobanie do słodkości trochę mniej w smak, ale w Dniu Dziecka sprawmy radość naszym maluchom i pozwólmy im na małe, słodkie „co nieco”! Rzecz jasna na deser. Dzień Dziecka to w końcu wielkie święto i należy je uczcić jak należy.

Jeśli jeszcze do przygotowania naszych smakołyków zaangażujemy dzieci ucieszą się podwójnie. Na bank sprawi im frajdę takie wspólne małe kucharzenie.
Poniżej przedstawiam parę zabawnych, a zarazem super pysznych przepisów na słodkie desery dla dzieci. Bawcie się dobrze przy ich wykonaniu i smacznego Dnia Dziecka!

Lody Pajacyki
Składniki:
  • ulubione przez dziecko smaki lodów,
  • wafelkowe rożki do lodów,
  • gumowe żelki w różnych kolorach i kształtach,
  • owoce kandyzowane,
  • bita śmietana,
  • kolorowe posypki,
  • papierowe lub plastikowe talerzyki z motywami dziecięcymi.
Wykonanie:
Nabierzcie łyżką do lodów kulki lodów i połóżcie je na talerzyku. Gałki ozdóbcie według uznania i fantazji (mogą to zrobić dzieci). Możecie z gumowych żelków lub owoców kandyzowanych zrobić im oczy, nos, buzię, włosy…
Każdej lodowej „główce” załóżcie wafelkowy kapelusz – rożek.
Wokół główek lodowych pajacyków zróbcie falbaniasty „kołnierz” z bitej śmietany i ozdóbcie go hojnie kolorową posypką lub owocami kandyzowanymi.
Nasze lodowe pajacyki są gotowe - smacznego!

Smakowity Dzień Dziecka

Ciasteczka na patyku czyli „Ciastko – lizaki”
Składniki:
  • 130 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 100 g kropelek czekoladowych (lub startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady),
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżka mleka,
  • drewniane patyczki z lodów,
  • „Nutella”,
  • owoce kandyzowane, orzeszki itp.
Wykonanie:
Najpierw wymieszajcie suche składniki czyli: cukier, cukier waniliowy, mąkę, startą czekoladę, a następnie dodajcie do nich te mokre, czyli: roztopione masło i mleko.
Ze wszystkich składników zagniećcie ciasto i uformujcie z niego parę kulek. W każdą kulkę włóżcie drewniany patyczek po lodach, lekko spłaszczcie i połóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Pieczcie przez około 10 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do około 180 stopni.
Gdy „Ciastko – lizaki” wystygną posmarujcie je „Nutellą” i udekorujcie kawałeczkami owoców kandyzowanych lub posiekanymi orzeszkami, rodzynkami… tym wszystkim na co będziecie mieli ochotę.
Ciasteczka są pyszne, chrupiące i czekoladowe.

Smakowity Dzień Dziecka

Śmietankowe ciasteczka
Składniki:
  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • 350 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Wykonanie:
Zagniećcie ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od wylania do miseczki śmietany, a później dodajcie pozostałe składniki.
Rozwałkujcie ciasto, tak, aby miało pół centymetra wysokości, a następnie foremkami do ciastek, najlepiej o wesołych kształtach, które spodobają się dzieciom wykrójcie ciasteczka.
Pieczcie przez około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Miętowe mleko
Składniki:
  • szklanka świeżego mleka (można użyć też mleka sojowego),
  • dwie łyżeczki syropu miętowego.
Wykonanie:
Zmieszać syrop miętowy z chłodnym, świeżym mlekiem. Takie miętowe mleko smakuje jak miętowe cukierki toffi i jest znakomitym, orzeźwiającym napojem.
Świetnie pasuje jako rześka „popitka” do ciasteczek i innych słodkości.

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA