Jeśli jeszcze do przygotowania naszych smakołyków zaangażujemy dzieci ucieszą się podwójnie. Na bank sprawi im frajdę takie wspólne małe kucharzenie.
Poniżej przedstawiam parę zabawnych, a zarazem super pysznych przepisów na słodkie desery dla dzieci. Bawcie się dobrze przy ich wykonaniu i smacznego Dnia Dziecka!
Lody Pajacyki
Składniki:
- ulubione przez dziecko smaki lodów,
- wafelkowe rożki do lodów,
- gumowe żelki w różnych kolorach i kształtach,
- owoce kandyzowane,
- bita śmietana,
- kolorowe posypki,
- papierowe lub plastikowe talerzyki z motywami dziecięcymi.
Nabierzcie łyżką do lodów kulki lodów i połóżcie je na talerzyku. Gałki ozdóbcie według uznania i fantazji (mogą to zrobić dzieci). Możecie z gumowych żelków lub owoców kandyzowanych zrobić im oczy, nos, buzię, włosy…
Każdej lodowej „główce” załóżcie wafelkowy kapelusz – rożek.
Wokół główek lodowych pajacyków zróbcie falbaniasty „kołnierz” z bitej śmietany i ozdóbcie go hojnie kolorową posypką lub owocami kandyzowanymi.
Nasze lodowe pajacyki są gotowe - smacznego!
Ciasteczka na patyku czyli „Ciastko – lizaki”
Składniki:
- 130 g cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 100 g kropelek czekoladowych (lub startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady),
- 150 g mąki,
- 1 łyżka mleka,
- drewniane patyczki z lodów,
- „Nutella”,
- owoce kandyzowane, orzeszki itp.
Najpierw wymieszajcie suche składniki czyli: cukier, cukier waniliowy, mąkę, startą czekoladę, a następnie dodajcie do nich te mokre, czyli: roztopione masło i mleko.
Ze wszystkich składników zagniećcie ciasto i uformujcie z niego parę kulek. W każdą kulkę włóżcie drewniany patyczek po lodach, lekko spłaszczcie i połóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Pieczcie przez około 10 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do około 180 stopni.
Gdy „Ciastko – lizaki” wystygną posmarujcie je „Nutellą” i udekorujcie kawałeczkami owoców kandyzowanych lub posiekanymi orzeszkami, rodzynkami… tym wszystkim na co będziecie mieli ochotę.
Ciasteczka są pyszne, chrupiące i czekoladowe.
Śmietankowe ciasteczka
Składniki:
- 250 ml słodkiej śmietanki,
- 350 g mąki,
- 150 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Zagniećcie ze sobą wszystkie składniki, zaczynając od wylania do miseczki śmietany, a później dodajcie pozostałe składniki.
Rozwałkujcie ciasto, tak, aby miało pół centymetra wysokości, a następnie foremkami do ciastek, najlepiej o wesołych kształtach, które spodobają się dzieciom wykrójcie ciasteczka.
Pieczcie przez około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Miętowe mleko
Składniki:
- szklanka świeżego mleka (można użyć też mleka sojowego),
- dwie łyżeczki syropu miętowego.
Zmieszać syrop miętowy z chłodnym, świeżym mlekiem. Takie miętowe mleko smakuje jak miętowe cukierki toffi i jest znakomitym, orzeźwiającym napojem.
Świetnie pasuje jako rześka „popitka” do ciasteczek i innych słodkości.
Anna Łyczko Borghi