Ot, zwykłe – niezwykłe pieczone kawałeczki ziemniaków. Takie niby nic, a bardzo smaczne i rozbudzające apetyt.
Tę prostą potrawę rozsławił i przykazał serwować we wszystkich hiszpańskich barach, restauracjach i zajazdach król Alfonso X, który podczas długiej choroby był w stanie jeść jedynie właśnie kawałeczki przypieczonych ziemniaków polanych charakternym sosem. Kartofelki tak przyprawione pobudzały jego mizerny apetyt i dzięki ich spożywaniu zdołał wyzdrowieć. Przepełniony szczęściem po zwycięstwie nad chorobą polecił, aby we wszystkich hiszpańskich jadłodajniach zacząć podawać tę pobudzającą apetyt przekąskę wraz z winem w oczekiwaniu na dania główne.
Zwyczaj ten przyjął się znakomicie i do tego stopnia, że pozostał żywy do dnia dzisiejszego. Spożywanie „tapas” (przekąsek) w hiszpańskich barach odbywa się także na stojąco i przypomina „happy hour”.
Najważniejszym elementem pieczonych ziemniaczków są pikantne sosy do nich. Poniżej przedstawię przepis na klasyczne „Patatas bravas” w pikantnym sosie pomidorowym, a także drugi popularny sos „Alioli” – jak zdradza sama jego nazwa bazuje się na czosnku i oliwie. Oryginalnie uzyskuje się ją ugniatając i mieszając w moździerzu czosnek i oliwę, ale proces ten jest bardzo pracochłonny i długotrwały, powstały więc łatwiejsze i szybsze metody jej wyrabiania.
Patatas bravas
Składniki:
- 5-6 ziemniaków,
- szczypta papryki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu Cayenne,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki majonezu,
- pół kieliszka białego octu winnego,
- sól.
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, pokroić w kawałeczki i gotować przez 10 minut we wrzącej wodzie, aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane.
Na patelni podgrzać oliwę i przyrumienić na niej kawałeczki ziemniaków.
Pozostałe składniki zmiksować ze sobą, a na końcu dodać majonez i wymieszać łyżką. Powstałym sosem polać kawałeczki ziemniaków.
Sos Alioli
Składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu Cayenne (ewentualnie).
Wykonanie:
Obrać ząbki czosnku i zmiażdżyć je widelcem. Włożyć do moździerza i zacząć ugniatać, dodając odrobinę soli, aż zacznie przypominać czosnkowy sos.
Do miseczki włożyć żółtka i otrzymany rozgnieciony sos czosnkowy. Powoli wlewając oliwę z oliwek i sok z cytryny zacząć miksować mikserem na najniższych obrotach, aż do momentu gdy wszystkie składniki utworzą sos przypominający wyglądem majonez.
Tak otrzymanym sosem „Alioli” można polać kawałeczki przysmażonych ziemniaków, a także przyprawić mięso z grilla, albo orientalne potrawy na bazie ryżu.