Musaka - zapiekanka grecka
Musaka - zapiekanka grecka8 lat temu
Musaka to danie pochodzące rodem z Grecji. Zapiekanka jest połączeniem mięsa wieprzowego i dużej ilości warzyw. Czytaj więcej
Gjuvec - bułgarski bukiet jarzyn
Gjuvec - bułgarski bukiet jarzyn8 lat temu
Gjuvec to tradycyjne bułgarskie danie wegetariańskie. Słowo "gjuvec" w języku bułgarskim oznacza gulasz. Czytaj więcej
Cannelloni z brokułami i mozzarellą
Cannelloni z brokułami i mozzarellą8 lat temu
Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem. Czytaj więcej
Winne tagliatelle z krewetkami i pastą
Winne tagliatelle z krewetkami i pastą8 lat temu
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i 0,65-1 cm szerokości, przypominający kształtem fettuccine, od którego jest szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese. Czytaj więcej
Gulasz segedyński
Gulasz segedyński8 lat temu
Gulasz ten pochodzi ze starego miasta uniwersyteckiego na Węgrzech, Szegedyn. Główną przyprawą jest oczywiście papryka, a zwyczajem węgierskim, mięso jest duszone na smalcu. Czytaj więcej
Ratatouille (potrawka z warzyw)
Ratatouille (potrawka z warzyw)8 lat temu
Ratatouille czyli inaczej ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na: bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Czytaj więcej
Tortilla hiszpańska
Tortilla hiszpańska8 lat temu
Istnieją dziesiątki odmian tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. W kuchni hiszpańskiej jest to rodzaj grubego omletu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, często z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw. Czytaj więcej
Paella -przepis oryginalny
Paella -przepis oryginalny8 lat temu
Paella to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano. Czytaj więcej
Tarta śródziemnomorska
Tarta śródziemnomorska8 lat temu
Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Czytaj więcej
Ratatuja z bobem
Ratatuja z bobem8 lat temu
Ratatuj, zwane też ratatują, to danie prowansalskie często mylone z leczo. Jest to doskonała potrawa dla osób nie jedzących mięsa, ale nie tylko. Tradycyjne ratatuj przygotowywane jest z dużą ilością cukinii, która stanowi główny składnik tego dania. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA