Paella -przepis oryginalny

Paella - przepis oryginalny.
Paella to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano.
/ 26.09.2016 13:30
Paella - przepis oryginalny.

Składniki:

  • 1 mały kurczak (podzielony na małe cząstki)
  • sól, pieprz, sproszkowana papryka
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 2-3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g krewetek
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 250 g pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • 250 g świeżych małż morza północnego
  • 250 g świeżych małż o muszlach w kształcie serca
  • 250 g pełnoziarnistego ryżu
  • 1/2 l bulionu z kury
  • szafran
  • 100 g czarnych oliwek
  • 300 g ugotowanych krabów
  • sok z 1 cytryny
  • kilka listków szałwii
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki

Sposób przygotowania:

Mięso wymyć pod gorącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną papryką oraz olejem i pozostawić na 2-3 godziny. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i poćwiartować. Rozgrzać masło i krótko smażyć na nim kawałki mięsa po obu stronach. Następnie mięso wyjąć i pozostawić do osuszenia. Na pozostałym tłuszcz usmażyć krewetki. Wyjąć. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać nieco wody i oderwać tłuszcz z dna patelni. W powstałym wywarze dusić cebulę, czosnek i paprykę. Małże dokładnie umyć szczoteczką, wybierając jedynie zamknięte muszle (otwartych muszli nie używa się, ponieważ są niedobre). Ryż wsypać do "paellery" czyli specjalnej patelni, w której tradycyjnie przygotowuje się paellę (można ją zastąpić normalną patelnią o obwodzie przynajmniej 35 cm i o wysokim brzegu). Zagotować bulion, zalać nim ryż i mieszając zagotować na dużym ogniu. Patelnię zdjąć z ognia. Szafran rozpuścić w wodzie i wymieszać go z ryżem. Solą doprawić ryż do smaku. Jarzyny, pomidory i oliwki dodać do ryżu. Mięso kurczaka, małże, krewetki i kraby równomiernie rozmieścić na ryżu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i na dole piekarnika ustawić nie przykrytą patelnię z paellą. Udekorować ćwiartkami cytryny.

Autor: Bahus.

Redakcja poleca

REKLAMA