Składniki:
- papier do pieczenia
- CIASTO
- 2 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- sól
- FARSZ
- 6 pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 puszka tuńczyka duże kawałki w sosie własnym
- 2 duże płaty wędzonego łososia
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- garść oliwek
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- olej
- ZALEWA
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka (śmietany gęstej)
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 15dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
CIASTO: przesiać mąkę, następnie dodać posiekane masło, jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody i wymieszać. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, zawinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto należy po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować i przełożyć do formy (uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia). Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
FARSZ: pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, jak zmiękną dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
ZALEWA: 2 jajka, 4 łyżki mleka wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać zioła prowansalskie i 15dag sera żółtego (ja dodałam morskiego). Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika, nakładamy przygotowany farsz, a następnie całą puszkę odsączonego tuńczyka oraz posiekany ząbek czosnku i rozłożyć równomiernie tartę zalewą. Na wierzch nakładamy pokrojonego drobno łososia, posiekany szczypior, garść oliwek oraz kukurydzę. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30-40 minut, aż nadzienie się zetnie i ser żółty zrumieni.
Autor: 13sonya.