Tarta śródziemnomorska.

Tarta śródziemnomorska

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
/ 26.09.2016 13:29
Tarta śródziemnomorska.

Składniki:

  •  papier do pieczenia
  • CIASTO
  •  2 szklanki mąki
  •  pół kostki masła
  •  1 jajko
  •  3 łyżki wody
  •  sól
  • FARSZ
  •  6 pieczarek
  •  2 średnie cebule
  •  1 puszka tuńczyka duże kawałki w sosie własnym
  •  2 duże płaty wędzonego łososia
  •  3 łyżki kukurydzy konserwowej
  •  garść oliwek
  •  szczypiorek
  •  1 ząbek czosnku
  •  olej
  • ZALEWA
  •  2 jajka
  •  4 łyżki mleka (śmietany gęstej)
  •  sól, pieprz
  •  zioła prowansalskie
  •  15dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

CIASTO: przesiać mąkę, następnie dodać posiekane masło, jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody i wymieszać. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, zawinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto należy po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować i przełożyć do formy (uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia). Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

FARSZ: pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, jak zmiękną dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

ZALEWA: 2 jajka, 4 łyżki mleka wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać zioła prowansalskie i 15dag sera żółtego (ja dodałam morskiego). Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika, nakładamy przygotowany farsz, a następnie całą puszkę odsączonego tuńczyka oraz posiekany ząbek czosnku i rozłożyć równomiernie tartę zalewą. Na wierzch nakładamy pokrojonego drobno łososia, posiekany szczypior, garść oliwek oraz kukurydzę. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30-40 minut, aż nadzienie się zetnie i ser żółty zrumieni.

Autor: 13sonya.