Składniki:
- 500g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka smalcu
- 400g kapusty kiszonej
- 1 łyżka kminku
- 4 łyżki papryki w proszku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 łyżki suszonej papryki
- łyżka pasty węgierskiej ostrej
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- woda do zalania gulaszu
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
- czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topimy smalec i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Zdejmujemy patelnię z palnika, zdejmujemy cebulę, a na pozostały tłuszcz dodajemy paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewamy znowu patelnię i po chwili przykrywamy i smażymy 10 minut do zrumienienia się mięsa. Dodajemy cebulę. Podlewamy winem. Smażymy kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodajemy kiszoną kapustę (wcześniej kroimy ją i przepłukujemy jeśli jest mocno kwaśna). Mieszamy wszystko, zalewamy wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Gulasz podajemy posypany natką pietruszki z kleksem ze śmietany.
Autor: Bernika.