Gulasz segedyński

Gulasz segedyński.
Gulasz ten pochodzi ze starego miasta uniwersyteckiego na Węgrzech, Szegedyn. Główną przyprawą jest oczywiście papryka, a zwyczajem węgierskim, mięso jest duszone na smalcu.
/ 26.09.2016 13:36
Gulasz segedyński.

Składniki:

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • łyżka pasty węgierskiej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • woda do zalania gulaszu
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topimy smalec i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Zdejmujemy patelnię z palnika, zdejmujemy cebulę, a na pozostały tłuszcz dodajemy paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewamy znowu patelnię i po chwili przykrywamy i smażymy 10 minut do zrumienienia się mięsa. Dodajemy cebulę. Podlewamy winem. Smażymy kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodajemy kiszoną kapustę (wcześniej kroimy ją i przepłukujemy jeśli jest mocno kwaśna). Mieszamy wszystko, zalewamy wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Gulasz podajemy posypany natką pietruszki z kleksem ze śmietany.

Autor: Bernika.

Redakcja poleca

REKLAMA