Ratatouille (potrawka z warzyw)

Potrawka.
Ratatouille czyli inaczej ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na: bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
/ 26.09.2016 13:32
Potrawka.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek lub suszony
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Bakłażana umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na durszlaku lub sicie aż puści sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić cukinię. Cebulę obrać i pokroić w grube talarki, czosnek w plasterki, paprykę w paski. W rondlu obsmażyć na oliwie cebulkę i czosnek, paprykę. Dodać liść laurowy. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, dołożyć do rondla, dusić przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukinię, pomidory, tymianek, sól i pieprz. Dusić przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA