Składniki:
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek lub suszony
- 2 liście laurowe
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na durszlaku lub sicie aż puści sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić cukinię. Cebulę obrać i pokroić w grube talarki, czosnek w plasterki, paprykę w paski. W rondlu obsmażyć na oliwie cebulkę i czosnek, paprykę. Dodać liść laurowy. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, dołożyć do rondla, dusić przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukinię, pomidory, tymianek, sól i pieprz. Dusić przez 15 minut.