Ratatuja z bobem

Ratatuja z bobem.
Ratatuj, zwane też ratatują, to danie prowansalskie często mylone z leczo. Jest to doskonała potrawa dla osób nie jedzących mięsa, ale nie tylko. Tradycyjne ratatuj przygotowywane jest z dużą ilością cukinii, która stanowi główny składnik tego dania.
/ 26.09.2016 13:29
Ratatuja z bobem.

Składniki:

  • 100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu
  • papryka
  • cukinia
  • 1/4 bakłażana
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.

Autor: Anecia04.

Redakcja poleca

REKLAMA