Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Zwykle przyrządza się je z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę
Czytaj więcej
Jambalaya to potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Jej dokładny skład zależy od pochodzenia przepisu. Występuje w bardzo wielu wersjach.
Czytaj więcej
Tortilla stanowi bazę bardziej skomplikowanych potraw, jak np. tacos, enchiladas i innych. Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach.
Czytaj więcej
W dniach 12–14 sierpnia 2011 r. w Galerii Handlowej M1 w Markach odbędą się bezpłatne konsultacje stomatologiczne w ramach I edycji ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Dni Konsultacji Stomatologicznych”.
Czytaj więcej
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni. Tiramisu z włoskiego oznacza dosłownie - przebudź się.
Czytaj więcej