Składniki:
- ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- przyprawy ;
- sol
- pieprz
- oregano
- szczypta cynamonu
- 25 gr wina wytrawnego
- bazylia
- 1cebula
- Bakłażan spory lub 2 małe
- ziemniaki ugotowane w mundurkach .. kilka
- (można dać pieczone ale jak dla mnie są za tłuste)
- na sos beszamelowy;
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
- 20 gr startego sera
Sposób przygotowania:
Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić, po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron. mięso pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć... przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule i dodać do mięsa dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wino, dusić jeszcze kilkanaście minut. Ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w plastry i wyłożyć na dno natłuszczonej formy na ziemniaki wyłożyć sos mięsny Na mięsie ułożyć usmażone plastry bakłażana. Następna warstwa to sos beszamelowy. Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy, rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą i białym pieprzem. Wylewamy sos na zapiekankę posypujemy serem i całość zapiekamy ok 1 godzinę w temp. ok 180 st.. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z surówką lub sałatką grecką.
Autor: Luna19.