Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 50g marchewki z groszkiem (mrożonka)
- 50g bobu (mrożonka)
- 50g kukurydzy konserwowej
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 6 jajek
- 4 paluszki krabowe SURIMI (albo polędwica – parówki - kiełbasa - kurczak - kto co woli)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz, sól
- 2 łyżki śmietany albo krojonych pomidorów z puszki
- 80g sera żółtego
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić plastry o boku ok. 1 cm. Włączyć piekarnik, potrzebny będzie za chwilę nagrzany do temperatury 180°C. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki. Gdy ziemniaki już zmiękną i zaczną się przyrumieniać dodać cebulę, czosnek i surimi. Dodać wcześniej ugotowany al dente groszek z marchewką i bób oraz kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki i smażyć całość jeszcze jakieś 2 minuty. Jajka wbić do miski, dodać 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość dokładnie wymieszać i zalać całą patelnię. Następnie tortille wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut, aż całość się zetnie (zbrązowieje). Tortille wykładamy z piekarnika, posypujemy serem żółtym i zapiekamy jeszcze 15minut.
Autor: 13sonya.