Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska.
Istnieją dziesiątki odmian tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. W kuchni hiszpańskiej jest to rodzaj grubego omletu z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, często z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw.
/ 26.09.2016 13:31
Tortilla hiszpańska.

Składniki:

  •  3 duże ziemniaki
  •  50g marchewki z groszkiem (mrożonka)
  •  50g bobu (mrożonka)
  •  50g kukurydzy konserwowej
  •  3 pieczarki
  •  1 cebula
  •  6 jajek
  •  4 paluszki krabowe SURIMI (albo polędwica – parówki - kiełbasa - kurczak - kto co woli)
  •  3 ząbki czosnku
  •  2 łyżki majeranku
  •  1 łyżka ziół prowansalskich
  •  pieprz, sól
  •  2 łyżki śmietany albo krojonych pomidorów z puszki
  •  80g sera żółtego
  •  olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić plastry o boku ok. 1 cm. Włączyć piekarnik, potrzebny będzie za chwilę nagrzany do temperatury 180°C. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki. Gdy ziemniaki już zmiękną i zaczną się przyrumieniać dodać cebulę, czosnek i surimi. Dodać wcześniej ugotowany al dente groszek z marchewką i bób oraz kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki i smażyć całość jeszcze jakieś 2 minuty. Jajka wbić do miski, dodać 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość dokładnie wymieszać i zalać całą patelnię. Następnie tortille wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut, aż całość się zetnie (zbrązowieje). Tortille wykładamy z piekarnika, posypujemy serem żółtym i zapiekamy jeszcze 15minut.

Autor: 13sonya.

Redakcja poleca

REKLAMA