Składniki:
- 250g makaronu cannelloni
- dorodny brokuł
- 2 kulki mozzarelli (2x125g)
- podwójna pierś kurczaka
- papryka pomarańczowa lub inna
- 3 łyżki śmietany - można 18% albo 30%
- puszka kukurydzy
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 250g sera żółtego
- Beszamel:
- 125g masła
- 2 czubate łyżki maki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Sos pomidorowy
- puszka obranych, rozdrobnionych pomidorów - 400g
- duża cebula
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- oliwa
- przyprawy do piersi kurczaka: maggie, sos sojowy (łyżeczka), sól pieprz, papryka czerwona w proszku, oregano
Sposób przygotowania:
Brokuł (bez łodygi) gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia, po czym rozdrabniamy go na drobne cząsteczki. Ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarelle trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę, pory, czosnek i cebule obieramy, myjemy i suszymy. Paprykę kroimy na drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pory kroimy na prążki. Kukurydzę odsączamy. Pierś kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, dobrze przyprawiamy i podsmażamy z papryką, na niewielkiej ilości oliwy, przez około 10 minut. Dodajemy pory i czosnek, smażymy przez około 5-7 minut, i doprawiamy do smaku. lekko studzimy, po czym przekładamy zawartość patelni do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, cząstki brokuła, mozzarelle i śmietanę, doprawiamy delikatnie do smaku (można dodać więcej śmietany). Jeżeli na opakowaniu canneloni jest napisane, aby wstępnie przegotować makaron, należy postąpić wg instrukcji. Przygotowujemy beszamel: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy make i intensywnie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, po czym dodajemy zimne mleko, ciągle mieszając doprowadzamy do zgęstnienia i połączenia się składników, przyprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołowa. Przygotowujemy sos pomidorowy: Cebule obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w pół piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule, dodajemy trochę cukru i szklimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smażymy przez kilka minut. Formę do pieczenia smarujemy delikatnie tłuszczem. Cannelloni nadziewamy farszem brokułowym, za pomocą łyżeczki i palca. Zatykamy jeden z końców rurki i za pomocą łyżeczki nadziewamy makaron farszem, popychając go palcem. Postępujemy tak z każdą rurka. Gdy ułożymy już spodnia warstwę w formie nadzianymi rurkami makaronu, polewamy całość polową sosu beszamelowego, potem polowa sosu pomidorowego i na koniec posypujemy połową startego, żółtego sera. Następnie układamy kolejną warstwę nafaszerowanego cannelloni, które, tak jak poprzednio, polewamy beszamelem, sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy cannelloni. Przez pierwsza polowe pieczenia, przykrywamy całość folia do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut, w 190-200 stopniach. Podajemy na gorąco.
Autor: Sarenka.