„Zaperzyła się brukselka…”

Z pewnością nie należy do ulubionych warzyw – mała, słodkawa kapustka dla wielu jest mdląca bądź po prostu zbyt ciężko strawna. Jak zawsze jednak, klucz leży w odpowiednim potraktowaniu…
/ 06.03.2009 23:46

Z pewnością nie należy do ulubionych warzyw – mała, słodkawa kapustka dla wielu jest mdląca bądź po prostu zbyt ciężko strawna. Jak zawsze jednak, klucz leży w odpowiednim potraktowaniu…

Brukselkę warto włączyć do domowego menu nie tylko jako urozmaicenie diety zimowej (dość ekonomiczne), ale przede wszystkim ze względu na walory zdrowotne. Duża zawartość składników odżywczych takich jak magnez, sód, chlor, cynk, karoten oraz liczne witaminy (C, K, E i trochę z grupy B) czyni z tego skrzyżowania kapusty z jarmużem wielkiego sprzymierzeńca szczupłej sylwetki (niska kaloryczność) oraz walki ze stresem i polepszania koncentracji.

Sposób na brukselkę jest przy tym dość prosty - zapiekana w sosie śmietanowym nadaje się jako warzywko do mięsa lub samodzielne wegetariańskie danie. Z kolei z figami i szynką jest bohaterem każdej stylowej imprezy!

„Zaperzyła się brukselka…”Brukselka w śmietanie
300 g brukselki, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szklanka mleka lub słodkiej śmietanki, 1 żółtko, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, sól, ¼ szkl. tartego twardego sera
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Brukselkę umyć i oczyścić, na końcach łodygi naciąć krzyżyki. Umieścić brukselki w garnku, zalać wodą, dosolić i gotować ok. 10-15 minut od zagotowania. Odcedzić. W garnku stopić dwie łyżki masła, dodać mąkę i mieszać, aż masa będzie gładka. Dodać mleko i dalej mieszać, aż krem zgęstnieje. Dodać soli i gałki, zdjąć z ognia. Na koniec wbić żółtko i dokładnie wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć brukselki wraz ze stopioną pozostałą łyżką masła. Ostrożnie nałożyć krem na warzywa i posypać serem. Piec 12-15 minut.

Brukselka z szynką i figami
300 g brukselki, 10 dag wędzonej szynki, 100 g suszonych fig pokrojonych w kostkę, oliwa z oliwek, sól i pieprz
Brukselkę umyć i pokroić na ćwiartki. Smażyć na małym ogniu na oliwie z oliwek, aż do zmiękczenia. Dosolić. Dodać szynki i smażyć, aż zrobi się chrupka. Dodać figi i jeszcze dusić często mieszając ok. 2-3 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.
 

Redakcja poleca

REKLAMA